Οι εξωσχολικές δραστηριότητες… για πολύ νέους!

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες… για πολύ νέους!

4 ερωτήματα για τον μικρό πολυπράγμων και τον αναποφάσιστο γονιό του….


Νομικού Ντίνα

Μοντεσσοριανή εκπαιδευτικός –νηπιαγωγός


Οι περισσότεροι γονείς αργά η γρήγορα βρισκόμαστε στη θέση να αναζητήσουμε ή να εγκρίνουμε την συμμετοχή του παιδιού μας σε μια ή περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες. Η αναζήτηση μάλιστα ξεκινά από πολύ νωρίς καμιά φορά και πριν τα 3, μιας και τα παιδιά (ιδιαίτερα αυτά που ζουν στην πόλη με εξοντωτικά ωράρια γονέων) δείχνουν συχνά να βαριούνται ή να μην τα ενδιαφέρουν τα παιχνίδια τους. Οι γονείς λοιπόν σκέφτονται ότι μια δραστηριότητα εκτός σπιτιού μπορεί να τα βοηθήσει. Μπορεί άραγε ο χρόνος σε ένα νέο περιβάλλον να κάνει θαύματα; Πριν όμως απαντήσουμε σε αυτό, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που πρέπει πρώτα να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας:

1. Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρέχει από το σχολείο στην prejunior ταξη των αγγλικών και των γαλλικών, και από την μουσικοκινητική στο baby swimming, και να νιώθει εξουθενωμένος; Μήπως μάλιστα πολλές φορές θα προτιμούσατε την ηρεμία του σπιτιού σας με το παιδί παρά να προσπαθείτε να πείσετε το μικρό σας να βουτήξει στην πισίνα;  Το ίδιο πιθανόν να νιώθει και το παιδί σας.

2. Έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αλλάζετε δραστηριότητες συχνότερα από παπούτσια  γιατί το παιδί σας απλά δεν συμμετείχε και παρέμενε απαθές και κολλημένο επάνω σας; Το πιο πιθανόν είναι να μην του χρειάζεται μια τέτοια ενασχόληση αλλά ο δικός σας χρόνος μαζί του που είναι και δωρεάν!

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

3. Έχετε νιώσει αμήχανα με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα παιδιά, δεν συμφωνείτε αλλά δεν τολμάτε και να το πείτε; Το πιο πιθανόν είναι ότι πρέπει να είστε πιο επιλεκτικοί.

4. Έχετε μπει στον πειρασμό να αναζητήσετε δραστηριότητες από πολύ νωρίς για το παιδί; Το πιο πιθανόν είναι ότι ο καταλληλότερος  χώρος για να τις οργανώσετε είναι το σπίτι σας.

Το θέμα των δραστηριοτήτων αγγίζει πολλές ηλικίες. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί τα παιδιά έως και 3 ετών δεν τις έχουν ιδιαίτερη ανάγκη και σε επόμενα θα ασχοληθούμε με το πώς να επιλέξουμε σωστές δραστηριότητες για τα μεγαλύτερα.

Η ηλικία λοιπόν είναι το πρώτο που λαμβάνουμε υπόψη. Το παιδί κάτω των 3 ετών χρειάζεται το περιβάλλον του σπιτιού και το στενό οικογενειακό - φιλικό  για να γεμίσει ουσιαστικά το χρόνο του. Στόχος των 3 πρώτων  χρόνων είναι η προσαρμογή  και η κατάκτηση βασικών δεξιοτήτων. Αν  το παιδί ήδη  πηγαίνει σχολείο έχει ένα ακόμα περιβάλλον να αφομοιώσει και να λειτουργήσει. Τα πρώτα 3 χρόνια  χρειάζεται ηρεμία, ρουτίνα και συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Οι συχνές εναλλαγές θα κουράσουν και θα επιβαρύνουν το παιδί με αποτέλεσμα να γίνει παθητικό ή πολύ κινητικό για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του. Τα σημαντικά πράγματα που έχει  να μάθει μπορεί να τα μάθει μαζί σας. Κάποια από αυτά είναι να τρώει μόνο του, να ντύνεται, να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, να εκφράζει τις επιθυμίες του λεκτικά και τόσα  άλλα που εμείς ο ι μεγάλοι θεωρούμε δεδομένα αλλά είναι άθλος για το παιδί. Δεν το αποκλείετε από την γνώση και την κοινωνικότητα αν δεν πάει από νωρίς σε δραστηριότητες, αντίθετα το προστατεύετε από περιβάλλοντα που δεν είναι έτοιμο αναπτυξιακά να μπει. Μαθαίνοντας όσα πρέπει στην ασφάλεια του σπιτιού του, το προετοιμάζετε να σταθεί σε νέα περιβάλλοντα και να τα επιλέξει σωστά αργότερα. Ζούμε σε πολύ έντονους ρυθμούς, λείπουμε πολλές ώρες, κινούμαστε βιαστικά από συνήθεια, όμως τα  παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτούς τους ρυθμούς και αντιδρούν σωματικά και συναισθηματικά. Τα παιδιά κάτω των τριών μαθαίνουν πρώτα κοιτάζοντας και μετά ενεργώντας. Για το λόγο αυτό λοιπόν είναι εξίσου σημαντικό να μπορούν να παρακολουθούν τι κάνετε γιατί αφομοιώνουν το καθετί που ζουν σαν σφουγγάρι. Χαμηλώστε τους ρυθμούς και αφήστε τα να  σας βλέπουν, έχουν πολύ χρόνο για να κάνουν! Φροντίστε όμως το τι βλέπουν! Είναι καλύτερα να καθίσουν κοντά σας ενώ μαγειρεύετε  παρά να ακολουθούν οδηγίες  για το πώς θα κολυμπήσουν από έναν ξένο! Αν πάλι βαριούνται, δεν χρειάζεται να τα βάλετε σε κάποια δραστηριότητα. Απλά,περάστε χρόνο κάνοντας μαζί δραστηριότητες που σχετίζονται με το σπίτι. Απολαύστε ακόμα  να μην κάνετε τίποτα μαζί με τα παιδιά σας. Βγείτε ένα περίπατο με το δίχρονο παιδί σας και δοκιμάστε να μην του πείτε τι να μην κάνει ή τι βλέπει, απλά περπατήστε ΜΑΖΙ του, πόσοι το κάνουμε αυτό;  Καμιά δραστηριότητα δεν μπορεί να γεμίσει τόσο πολύ την ψυχή του παιδιού σας με ασφάλεια και αγάπη. Και αυτά είναι  πολύ ισχυρά όπλα για να μεγαλώσει κανείς, ισχυρότερα από κάθε γνώση που αν δεν είναι έτοιμο να την προσεγγίσει θα είναι απλά περιστασιακή. Ένα καλά οργανωμένο περιβάλλον σπιτιού είναι  ο καταλληλότερος  χώρος για να πάρει τις πρώτες του γνώσεις για τον κόσμο. Γι’ αυτό μην ξεκινάτε νωρίς τον αγώνα της συλλογής  γνώσεων. Αλλά είναι τελικά τα εφόδια που μας κρατούν σε τέτοιους καιρούς…

thechildin.blogspot.com

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

Πρεσβευτές Swiffer

Πρεσβευτές Swiffer

"

Το Swiffer είναι πραγματικά πολύ καλό με βοηθάει στο ξεσκόνισμα ειδικά στα ψηλά σημεία (φωτιστικά / κάδρα / κουρτινόξυλα). Επίσης σχετικά με τις τρίχες της booboos όλα είναι πολύ καλύτερα . Επίσης τα ξεσκόνισμα κρατεί πολύ περισσότερο (εξοικονόμηση χρόνου και κόπου ).

"

απο Πρεσβευτή
ΚΑργυρω