Οι διακοπές των Χριστουγέννων και το πρόγραμμα των παιδιών

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και το πρόγραμμα των παιδιών

Τώρα που τα σχολεία έκλεισαν για διακοπές, τα παιδιά αλλάζουν το πρόγραμμά τους. Φροντίστε να περάσουν όμορφα, αλλά και να ξαναμπούν στους ρυθμούς τους ομαλά.


Σας πήρε περίπου τρεις μήνες να μπείτε σε μια «σειρά». Το παιδί σας αποδέχθηκε επιτέλους ότι η ώρα του ύπνου είναι αδιαπραγμάτευτη, ότι δε θα βλέπει περισσότερο από μισή ώρα τηλεόραση την ημέρα και ότι θα διαβάζει αμέσως μετά το φαγητό. Τέλεια. Πώς όμως θα καταφέρετε να μην χαλάσει το πρόγραμμά του στις διακοπές των Χριστουγέννων;

Ξεκινήστε από τα ωράρια του ύπνου. Τα πιο μικρά μέλη της οικογένειας έχουν την τάση να κοιμούνται πιο αργά, ακολουθώντας τη διάθεση των μεγαλύτερων. Κρατήστε μια συνεπή στάση. Αν έχετε μωρό ή πολύ μικρό παιδί, τηρήστε όσο γίνεται τα συνηθισμένα του ωράρια, που, όπως σίγουρα ξέρετε, απορρυθμίζονται εύκολα!

Από 3 ετών και πάνω, το παιδί είναι σε θέση να σας καταλάβει αν εξηγήσετε ότι όταν κοιμόμαστε αρκετά, νιώθουμε καλύτερα, παίζουμε περισσότερο και είμαστε πιο χαρούμενοι!

Οι έφηβοι, πάλι, έχουν δικαίωμα σε λίγες ώρες πρωινού ύπνου παραπάνω: το επιβάλλουν οι βιολογικοί τους ρυθμοί. Επιτρέψτε τους μεγαλύτερες αποκλίσεις από το πρόγραμμα για τις μέρες του ρεβεγιόν. Μην τους στερήσετε στιγμές ζεστασιάς στον καναπέ με τη μαμά και τον μπαμπά, βλέποντας όλοι μαζί μια χριστουγεννιάτικη ταινία. Απλώς φροντίστε να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στην εξαίρεση και τον κανόνα. Αν οι μικρές υπερβολές συμβαίνουν και τις 15 μέρες των διακοπών, τότε παύουν να αποτελούν εξαίρεση!

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Το σχολείο είναι «σκληρή δουλειά» για τα παιδιά, γι’ αυτό δικαιούνται πραγματικές διακοπές! Μην τα επιβαρύνετε με επαναλήψεις και έξτρα άγχος. Φροντίστε να ολοκληρώσουν τη μελέτη στις δύο πρώτες μέρες των διακοπών για να χαλαρώσετε όλοι περισσότερο στις διακοπές. Μια επανάληψη την προτελευταία μέρα των διακοπών είναι αρκετή για να ξαναμπούν έγκαιρα στο κλίμα. Για να μην χάσουν επαφή με το διάβασμα, διαλέξτε μαζί εξωσχολικά βιβλία που τους τραβούν το ενδιαφέρον, αλλά αφήστε τα να επιλέξουν εκείνα το πότε και πόσο θα διαβάσουν.

Ένα άλλο συνηθισμένο «χριστουγεννιάτικο» θέμα είναι η ανία των μικρών μετά τις 2-3 πρώτες μέρες και το άγχος των μεγαλύτερων για τις προετοιμασίες. Ένα πρόχειρο πρόγραμμα για τις μέρες των διακοπών βοηθάει περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνουν οι μικροί σε τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Συνδυάστε τις γιορτινές αγορές σας με δραστηριότητες για το παιδί στα μεγάλα εμπορικά κέντρα ή τα μουσεία του κέντρου της Αθήνας ή ανταλλάξτε ώρες babysitting με άλλους γονείς για να παίζουν τα παιδιά με φίλους τους όσο, εσείς θα κάνετε τις δουλειές σας.

Τέλος, αν πρόκειται να ταξιδέψετε, προσπαθήστε να μην επιστρέψετε την τελευταία στιγμή. Κάτι τέτοιο, συνήθως δημιουργεί άγχος και νεύρα στους γονείς, αφού πρέπει να συμπιέσουν τις αγγαρείες της επιστροφής σε μερικές ώρες (πλυντήρια, τακτοποίηση, σούπερ-μάρκετ), μεταδίδοντας στο παιδί την αίσθηση ότι η επιστροφή είναι κάτι δυσάρεστο και στρεσογόνο.

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία