10 συμβουλές για να αγαπήσουν τα παιδιά τις δουλειές του σπιτιού

10 συμβουλές για να αγαπήσουν τα παιδιά τις δουλειές του σπιτιού

Ποιος γονιός δεν έχει ονειρευτεί ότι υπάρχει μια καλή νεράιδα που μαθαίνει στα παιδιά να τακτοποιούν τα πράγματά τους ήσυχα και χαρωπά; Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν νεράιδες και οι γονείς προσπαθούν μάταια να πείσουν τα παιδιά να βοηθήσουν στις δουλειές.


Η Jennifer Chung είναι ειδική σύμβουλος γονέων και συνιδρύτρια μιας διαδικτυακής κοινότητας που επικεντρώνεται σε θέματα υγείας. Έχει εκπαιδεύσει το τρίχρονο παιδί της να βοηθά στο συγύρισμα και μας δίνει μια χρήσιμη λίστα με συμβουλές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ώστε να το προσπαθήσουν και άλλοι γονείς. Θα εκπλαγείτε όταν τις δοκιμάσετε στο σπίτι.

1. Όταν το παιδί είναι περίπου 18 μηνών, στο σπίτι υπάρχουν παντού παιχνίδια. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θέλουν να βοηθούν. Η Jennifer προτείνει να αξιοποιήσουμε αυτή την επιθυμία του παιδιού να βοηθά τους γονείς. «Πριν από τον ύπνο ή το μπάνιο, ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει. Δείξτε του πώς τακτοποιούμε τα παραμύθια στο ράφι και πώς μαζεύουμε τα παιχνίδια. Δείξτε στο παιδί ότι είστε περήφανες για τη βοήθεια και την προθυμία του. Επιβραβεύστε το. Προσωπικά, μου αρέσει να χρησιμοποιώ όμορφα αυτοκόλλητα».

2. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το πότε πρέπει να κάνετε δουλειές στο σπίτι. «Πρέπει να τηρείτε αυτό το πρόγραμμα, ό,τι κι αν γίνει», προσθέτει η Jennifer. «Για παράδειγμα, το στρώσιμο του κρεβατιού κάθε πρωί πριν φύγει για το σχολείο θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή. Στρώστε πρώτα το δικό σας κρεβάτι και μετά βοηθήστε το παιδί να στρώσει το δικό του. Μην ξεχνάτε ότι ένα τρίχρονο παιδί δεν μπορεί να τα πηγαίνει το ίδιο καλά στις δουλειές με ένα μεγαλύτερο αδερφάκι».

3. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν πλέον στο Δημοτικό, το χαρτζιλίκι μπορεί να τους δώσει κίνητρο ώστε να ασχολούνται περισσότερο με τις δουλειές, δηλώνει η Jennifer. «Φτιάξτε έναν πίνακα με τις δουλειές για κάθε βδομάδα και αναθέστε λίγα καθήκοντα σε κάθε μέλος της οικογένειας. Κάθε φορά που κάποιος ολοκληρώνει με επιτυχία τη δουλειά που του ανατέθηκε, μπορείτε να σημειώνετε ένα τικ στον πίνακα. Λάβετε υπόψη σας στον προγραμματισμό τις μέρες που κάποιος δεν έκανε δουλειές ή δεν τις έκανε σωστά».

4. Η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πολύ πιθανό να μονοπωλούν τον χρόνο των εφήβων. Η Jennifer προτείνει στους γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά τους να αφιερώνουν ένα μέρος του χρόνου τους στις δουλειές. Σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει καυγάς για να σας ακούσουν, μπορείτε να τους απαγορεύσετε να κάνουν κάτι άλλο που τους αρέσει εωσότου συμμορφωθούν.

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

5. Ανεξάρτητα από την ηλικία, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις δουλειές σαν μορφή τιμωρίας. «Βοηθώντας στις δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά εξοικειώνονται με την υπευθυνότητα και την εργασιακή δεοντολογία. Οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν εξάλλου αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας».

6. Το καθάρισμα όμως δεν πρέπει να μοιάζει με αγγαρεία. «Βάλτε μουσική με ζωηρό ρυθμό. Η μουσική κάνει το καθάρισμα να μοιάζει με πάρτι. Έτσι, γίνεται μια ευχάριστη συνήθεια».

7. Μια από τις συμβουλές που δίνει η Jennifer στους γονείς είναι να κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα τελειώσει τις δουλειές πρώτος. «Εάν υπάρχει και λίγος ανταγωνισμός, οι δουλειές του σπιτιού μάς φαίνονται λιγότερο βαρετές».

8. Το καθάρισμα μπορεί να γίνεται λίγο-λίγο, ώστε να μην μάς φαίνεται «βουνό». «Για παράδειγμα, ένα χρονόμετρο ρυθμισμένο στα 15 λεπτά μπορεί να δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι δεν θα καθαρίζουν επ' αόριστον. Επιλέξτε δουλειές που ξέρετε ότι μπορούν να γίνουν γρήγορα. Αν δεν προλάβετε να τελειώσετε μέσα σε ένα τέταρτο, κάντε ένα διάλειμμα και στη συνέχεια δουλέψτε για άλλα 15 λεπτά».

9. Ένα άλλο κόλπο είναι να διοργανώσετε κυνήγι θησαυρού. «Κρύψτε κάπου μερικά χρήματα και ζητήστε από τα παιδιά να τα βρουν. Βάλτε τα σε σημεία που δεν υποψιάζονται, όπως κάτω από το κρεβάτι τους, ή κολλήστε τα στο κάτω μέρος ενός επίπλου ή στο κοντάρι της ηλεκτρικής σκούπας».

10. Τέλος, η Jennifer μάς συμβουλεύει να φροντίζουμε ώστε οι δουλειές να εναλλάσσονται από παιδί σε παιδί. «Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά δεν βαριούνται, αλλά και τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν καινούριες δουλειές. Τα παιδιά αισθάνονται ότι τα θεωρείτε πιο ώριμα και πιο μεγάλα, αν τους αναθέτετε νέες, πιο δύσκολες αρμοδιότητες». Τα παιδιά όλων των ηλικιών θα χαρούν αν μετά τις δουλειές προγραμματίσετε μια ευχάριστη δραστηριότητα για κάθε μέλος της οικογένειας. Εξάλλου, ακόμη και οι γονείς χρειάζονται κάτι ξεχωριστό μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς.

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία