Παίζοντας και διασκεδάζοντας με τα παιδιά στη θάλασσα
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο τα μικρά μας ανυπομονούν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας το καλοκαίρι, αυτό είναι η επερχόμενη οικογενειακή εξόρμηση στην πλησιέστερη παραλία. Εκεί τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να χορτάσουν ατελείωτο κολύμπι, παιχνίδι μέσα και έξω από τη θάλασσα, δροσερά παγωτά και γρανίτες! Ωστόσο, το στοιχείο που κάνει ακόμη πιο σημαντική την οικογενειακή μας βόλτα στην παραλία, είναι το γεγονός πως τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την παρέα μας και εμείς τη δική τους, αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο της καθημερινότητας.
Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και να επωφεληθούμε στο έπακρο από τον κοινό χρόνο που διαθέτουμε. Απολαμβάνοντας τον ήλιο, την άμμο, τη θάλασσα, όχι μόνο θα έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, αλλά θα τα βοηθήσουμε να ακονίσουν τις δεξιότητές τους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Παρακάτω, λοιπόν, υπάρχει μία λίστα με τέσσερα εύκολα παιχνίδια που μπορούμε να προτείνουμε στα μικρά μας, κάνοντας έτσι ακόμη πιο συναρπαστική την παραμονή τους στην παραλία.
Τέσσερα παιχνίδια στη θάλασσα για όλη την οικογένεια
1. Στοχεύοντας με πέτρες την άμμο
Ακόμη και εμείς που δεν διαθέτουμε τα κλασικά παιχνίδια θαλάσσης, όπως κουβαδάκι, φτυάρι και τσουγκράνα παραλίας, μπορούμε πάντα να παίξουμε το διαχρονικό παιχνίδι με τους στόχους στην άμμο, το οποίο δεν απαιτεί εξοπλισμό. Ξεκινάμε σχηματίζοντας κύκλους μεσαίου μεγέθους στην άμμο και χαράζοντας έναν τυχαίο αριθμό (μέχρι το δέκα) μέσα στον κάθε κύκλο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι τα μικρά μας να καταφέρουν να συγκεντρώσουν στον κάθε κύκλο, τόσες πέτρες όσες αναγράφει ο αριθμός που υπάρχει μέσα σε αυτόν. Αυτό βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, αφού θα πρέπει να στοχεύσουν τον κύκλο από μία απόσταση που θα τους έχουμε θέσει προηγουμένως εμείς.
2. Μπόουλινγκ παραλίας
Εξίσου διασκεδαστική είναι και η συγκεκριμένη ιδέα, ενώ το μόνο που απαιτεί από εμάς είναι να σκάψουμε έξι λακκούβες στην άμμο, οι οποίες θα έχουν το ίδιο μέγεθος με ένα μπαλάκι του τένις και θα συνθέτουν το σχήμα μίας πυραμίδας. Σκοπός του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να βάλουν την μπάλα σε μία από τις λακκούβες, ενώ ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκεται η λακκούβα που πετυχαίνουν, τόσο περισσότερους πόντους συγκεντρώνουν. Σε κάθε περίπτωση, εάν διαθέτουμε στο σπίτι άδεια πλαστικά μπουκάλια, μπορούμε να προσθέσουμε τρία «δάχτυλα» νερό στο καθένα, δημιουργώντας τις δικές μας χειροποίητες κορίνες, αντικαθιστώντας με αυτές τις λακκούβες και ανεβάζοντας το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού.
3. Μαραθώνιος για… νεροκουβαλητές
Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά στην παρέα και διαθέτουμε ένα κουβαδάκι για το καθένα, μπορούμε να τολμήσουμε και τον κλασικό μαραθώνιο κουβαλήματος! Αφού τοποθετήσουμε τα κουβαδάκια σε μία ευθεία, θα δώσουμε στα παιδιά από ένα πλαστικό ποτηράκι, το οποίο θα γεμίζουν με νερό από τη θάλασσα και θα το μεταφέρουν όσο πιο γρήγορα μπορούν στον κουβά, μέχρι αυτός να ξεχειλίσει. Όποιο παιδάκι καταφέρει να γεμίσει πρώτο το κουβαδάκι του, θα είναι και εκείνο που θα κερδίσει τον… μαραθώνιο!
4. Πόσο ψηλά φτάνει η μπάλα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πιο απλά παιχνίδια, είναι τελικά και τα πιο διασκεδαστικά! Για το συγκεκριμένο παιχνίδι χρειαζόμαστε μία πετσέτα θαλάσσης και μία μπάλα. Τοποθετούμε την μπάλα πάνω στην πετσέτα και στη συνέχεια, πιάνουμε τις δύο αντικριστές άκρες της πετσέτας (από τη στενή πλευρά) και το μικρό μας κάνει το ίδιο με τις απέναντι. Σκοπός του παιχνιδιού είναι με τη βοήθεια της πετσέτας και των ταλαντώσεων που δημιουργεί -όσο την έχουμε τεντωμένη- να πετάξουμε την μπάλα όσο πιο ψηλά μπορούμε, χωρίς όμως να βρεθεί στην άμμο κατά την προσγείωση.
Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε πως όσα κι αν είναι τα χρόνια που μας χωρίζουν από το παιδί μας, το παιχνίδι θα παραμένει πάντα η πιο διασκεδαστική αφορμή για να «γεφυρώσουμε» το ηλικιακό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και τα μικρά μας. Ας επωφεληθούμε, λοιπόν, από τις εξορμήσεις μας στην παραλία και ας δημιουργήσουμε παρέα τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις.