Νικήστε τους βιορυθμούς, αδράξτε τη μέρα

Νικήστε τους βιορυθμούς, αδράξτε τη μέρα!

Μήπως δυσκολεύεστε να οργανώσετε τον οικογενειακό χρόνο επειδή κάθε μέλος της οικογένειάς σας έχει ξεχωριστό πρόγραμμα και διαφορετικό κύκλο ύπνου; Αν αδυνατείτε να συγχρονίσετε τους βιολογικούς ρυθμούς της οικογένειάς σας, δείτε πώς μπορείτε τουλάχιστον να βρείτε μια χρυσή τομή.


Αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα

Έχει έρθει το σαββατοκύριακο και ο καιρός είναι θαυμάσιος: ζεστός, ηλιόλουστος, ούτε ένα σύννεφο στον ουρανό. Ξυπνήσατε στις 8.00 το πρωί με εξαιρετική διάθεση, γεμάτες ενέργεια και έτοιμες για δράση. Τι υπέροχη μέρα για ποδηλατάδα! Ξυπνάτε τον άνδρα σας και του εξηγείτε την ιδέα σας, όμως εκείνος δεν δείχνει να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό σας: θέλει να κοιμηθεί μέχρι το μεσημέρι. Στρέφεστε στα παιδιά, αλλά ούτε αυτά δηλώνουν πρόθυμα να συμμετάσχουν. Η διάθεσή σας πέφτει – η ίδια η οικογένειά σας δεν σας καταλαβαίνει… Άραγε μπορείτε να φτιάξετε μια μέρα που ξεκίνησε τόσο στραβά;

Κουράγιο, ο ήλιος είναι ακόμη ψηλά και η οικογένειά σας αναμφίβολα δεν κάνει κάτι επίτηδες. Μοναδικός υπαίτιος είναι οι βιολογικοί ρυθμοί. Σε άλλους, μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με εσάς, να είναι δηλαδή το “νυχτοπούλι” σε μια οικογένεια πρωινών τύπων. Κανένα πρόβλημα: θα βρείτε την ευκαιρία να μοιραστείτε κάποιο χρόνο μαζί σαν οικογένεια, κι ας προστάζει αλλιώς το εσωτερικό σας ρολόι.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τον οικογενειακό χρόνο

Πρώτο βήμα, η παρατήρηση. Αν γνωρίζετε τις συνήθειες των δικών σας ανθρώπων, θα κατανοείτε καλύτερα τις αντιδράσεις τους. Για παράδειγμα, αν ο γιος σας δεν μιλά πριν τις 9:00 το πρωί, είναι μάλλον άσκοπο να τον πιέζετε να σας αφηγηθεί το όνειρο που είδε το προηγούμενο βράδυ. 

Δεύτερο βήμα: προσπαθήστε να προσαρμοστείτε στο εσωτερικό ρολόι της οικογένειάς σας. Κάποιοι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι είναι πρωινοί τύποι, όμως στην πραγματικότητα μπορούν εύκολα να αλλάξουν συνήθειες. Αν είστε ένας απ’ αυτούς, η λύση είναι στα χέρια σας!  

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τις συνήθειές σας, μην πανικοβάλλεστε. Απλώς αλλάξτε το πρόγραμμά σας. Το Σαββατοκύριακο, οι περισσότερες δραστηριότητες μπορούν άνετα να μετατεθούν σε ένα ωράριο 12.00πμ – 22.00μμ. Αν ξεκινήσετε νωρίς την μία μέρα, χαρίστε στον εαυτό σας την πολυτέλεια να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω την επομένη.

Νικήστε τους βιορυθμούς

Αν χρειαστεί να ξυπνήσετε νωρίτερα από την ώρα που θα ήθελε το σώμα σας, καλό είναι να έχετε κάνει μια προεργασία. Κάντε στον εαυτό σας ένα δωράκι, ώστε να προσμένετε με ανυπομονησία το επόμενο πρωί, όπως ένα λαχταριστό πρωινό, ένα απολαυστικό μπάνιο ή μια καλή ραδιοφωνική εκπομπή. Μόλις ακούσετε τον ήχο του ξυπνητηριού, επικεντρωθείτε σε αυτή τη γλυκιά προσμονή και η υπνηλία θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας!

Το ίδιο ισχύει για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας: αν στον μικρό σας δεν αρέσει καθόλου το πρωινό ξύπνημα, ετοιμάστε ένα πρωινό με το αγαπημένο του σνακ ή άλλη νοστιμιά. Ψιθυρίστε το μικρό μυστικό στο αυτάκι του την ώρα που τον ξυπνάτε, και θα τον δείτε να πετάγεται στη στιγμή από το κρεβάτι! Ούτως ή άλλως, το να πεταχτείτε από το κρεβάτι είναι μια πολύ καλή ιδέα: αν σηκωθείτε αργά κουκουλωμένες με το πάπλωμα, υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψετε γρήγορα στη ζεστή φωλιά σας! 

Σε περίπτωση που θέλετε να ξαπλώσετε νωρίτερα, μπορείτε να «ξεγελάσετε» το σώμα σας με μερικά έξυπνα κόλπα. Χαμηλώστε τον φωτισμό μία ώρα πριν την επιθυμητή, και όλη η οικογένεια θα μπει σε τροχιά ύπνου. Επιπλέον, ένα απαλό μασάζ με έλαιο λεβάντας κάνει θαύματα τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

Τώρα που ξέρετε ότι μπορείτε ως έναν βαθμό να ελέγχετε τους βιορυθμούς σας, ακολουθήστε τις συμβουλές μας και προσαρμόστε τις δραστηριότητες των μελών της οικογένειας στο εσωτερικό ρολόι τους. Και μην ξεχνάτε - αν καμιά φορά θεωρείτε ότι είναι δύσκολοι ή μη συνεργάσιμοι, ίσως το πρόβλημα να είναι η ψυχολογία τους. Δεν έχουν σταματήσει να σας αγαπούν, θέλουν απλώς να κοιμηθούν! Ακόμη και το πιο μελαγχολικό πρωινό μπορεί να εξελιχθεί καλά: νικήστε τους βιορυθμούς σας και αδράξτε την ημέρα!

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

Ξυπνάς ευχάριστα το πρωί και δεν νοιώθεις κουρασμένος όταν κοιμάσαι νωρίς. Μία ώρα ύπνου πριν τις 12 το βράδυ ισοδυναμεί με περίπου δύο ώρες ύπνου, (γι'αυτό ο μεσημεριανός ύπνος αν είναι αναγκαίος είναι ευεργετικός). Έτσι για παράδειγμα αν κοιμηθείς στις 9 μετά μεσημβρίας θα ξυπνήσεις άνετα τα χαράματα. Θα έχεις χρόνο για τον εαυτό σου και την οικογένεια, ακόμα και να ασχοληθείς και να προετοιμάσεις ότι χρειάζετε η ημέρα και το νοικοκυριό.

  • Αναφορά