Εκεί που ήσουν είμαι

«Εκεί που ήσουν, είμαι!»

Πόσο καταλαβαίνω και ευγνωμονώ τη μητέρα μου τώρα που έγινα κι εγώ μαμά!


Μια μητέρα εξομολογείται πόσο σοκαριστικό είναι όταν ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι μιλάς σαν την μαμά σου.

“Με το που άρχισα να ξεστομίζω φράσεις όπως «γιατί έτσι λέω εγώ!» ή «πρόσεχε μην χτυπήσεις!», κατάλαβα ότι είχα πλέον περάσει στο στρατόπεδο των μαμάδων. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην φτάσω ποτέ σε αυτό το σημείο — ήθελα να είμαι χαλαρή και ψύχραιμη σαν μητέρα — αλλά κάποια μέρα απλώς συνέβη. Τώρα που έγινα μητέρα, συνειδητοποίησα πόσο πολύ σε μεταμορφώνει η μητρότητα και αισθάνομαι τυχερή κάθε μέρα που περνάει.

Για μένα, κάθε σημάδι που μου δείχνει ότι γίνομαι σαν την μητέρα μου, είναι κάτι θετικό. Μπορεί εγώ και η μητέρα μου να μην έχουμε τα ίδια γούστα στα ρούχα, αλλά πιστεύω ότι υιοθετώ τις συμπεριφορές της όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών.

Θα μπορούσα να πω ότι πολλά πράγματα τα θεωρούσα δεδομένα όταν ήμουν παιδί. Αναρωτιέμαι πώς κάθε βράδυ η μαμά μου κατάφερνε να βάλει τρία παιδιά για ύπνο. Ήταν εξουθενωμένη από την κούραση όλης της μέρας, αλλά είχε ακόμη αποθέματα υπομονής ώστε να ακούει τις γκρίνιες και τα παρακαλετά μας.

Ακόμη και τώρα, όταν βάζω τα παιδιά να φάνε, σκέφτομαι «τι έκανε η μαμά μου σ' αυτή την περίπτωση;». Παρόλο που το κεφάλι μου πάει να σπάσει και το στομάχι μου γουργουρίζει από την πείνα, ταΐζω πρώτα τα παιδιά. Λέω «δυο μπουκιές ακόμη!» για όσο περισσότερο μπορώ προτού αρχίσω να ρωτάω αν κάποιος προτιμάει να φάει κάτι άλλο. Σε μερικά χρόνια, μπορώ να με φανταστώ να λέω «δεν θα φύγετε από το τραπέζι αν δεν αδειάσει το πιάτο!». Ακόμη και σήμερα δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς η μαμά μου ανεχόταν τις ιδιοτροπίες μας, ενώ έπρεπε καθημερινά να μαγειρέψει φαγητό για πέντε άτομα.

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Παλιά γελούσα με τις ατέλειωτες λίστες για το σούπερ μάρκετ, αλλά τώρα το καταλαβαίνω. Επίσης, μου φαινόταν αστείο το ότι η μαμά μου άκουγε παλιομοδίτικα τραγούδια στο ραδιόφωνο ενώ ντυνόταν ή ετοιμαζόταν, αλλά τώρα την καταλαβαίνω απόλυτα (παρόλο που εγώ προτιμώ πιο μοντέρνα μουσική!). Οι μαμάδες χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν και αυτές οι τακτικές δίνουν συνήθως αφορμή στα παιδιά να γελάσουν και να αστειευτούν. Η μαμά μου όμως τα κατάφερε περίφημα και το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνω κι εγώ.

Πόσο χρήσιμο θα ήταν να μπορούσα να γυρίσω πίσω στα παιδικά μου χρόνια όταν η μαμά μου ήταν νέα μητέρα και να συζητήσω μαζί της για όλα αυτά που με απασχολούν τώρα! Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα αντιμετωπίζαμε κάποια πράγματα ή πόσο διαφορετική θα ήταν η σχέση μας και οι διαφωνίες μας. Παρόλο που δεν υπάρχει μηχανή του χρόνου, τα βιώματα από την παιδική μου ηλικία σε συνδυασμό με τη σχέση μου με την κόρη μου δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο.

Νιώθω εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη μητέρα μου, αλλά και για το ότι βιώνω κι εγώ τη μητρότητα, συνδυάζοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Φέρνω στη μνήμη μου όλα αυτά που μου έχει πει η μητέρα μου και με επηρέασαν, καθώς και αυτά που έκανε για να με κάνει να αισθανθώ καλύτερα. Τα δοκιμάζω και εγώ με την κόρη μου και προσπαθώ να αξιοποιώ την κάθε στιγμή στο έπακρο. Στο μέλλον, η κόρη μου θα φέρνει με χαρά στον νου της τα τραγούδια που της τραγουδούσα, αλλά και τις αστείες χορευτικές μου φιγούρες στην κουζίνα.

Κατάλαβα λοιπόν ότι το να είσαι χαλαρή και άνετη μαμά δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορρίπτεις τα κλισέ. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη και χαρούμενη που πέρασα στο στρατόπεδο των μαμάδων!». 

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

Πρεσβευτές Swiffer

Πρεσβευτές Swiffer

"

Το Swiffer είναι πραγματικά πολύ καλό με βοηθάει στο ξεσκόνισμα ειδικά στα ψηλά σημεία (φωτιστικά / κάδρα / κουρτινόξυλα). Επίσης σχετικά με τις τρίχες της booboos όλα είναι πολύ καλύτερα . Επίσης τα ξεσκόνισμα κρατεί πολύ περισσότερο (εξοικονόμηση χρόνου και κόπου ).

"

απο Πρεσβευτή
ΚΑργυρω