Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν παραπονιέται ότι βαριέται στο σπίτι


Οικογένεια
11/04/2019
Έχουμε τις πιο… διασκεδαστικές απαντήσεις στη φράση «Μαμά βαριέμαι».


Το φαινόμενο «Μαμά βαριέμαι» που εύλογα τρομοκρατεί κάθε μαμά εκεί έξω, προκύπτει όλο και συχνότερα τις περιόδους που τα παιδιά διακόπτουν το σχολείο και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον άπλετο ελεύθερο χρόνο που έχουν. Αυτός είναι και ο λόγος που το ακούμε όλο και συχνότερα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Μπορεί να ακούγεται μία αρκετά κοινότοπη φράση, ωστόσο όταν σχετίζεται με το παιδικό μυαλουδάκι, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι κρύβει από πίσω και πώς να τη μεταφράσουμε. Όλη αυτή η κατάσταση, όπως και το άγχος των γονιών, εντείνεται από το γεγονός πως οι περισσότεροι από εμάς μένουμε σε κεντρικές περιοχές μεγαλουπόλεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα ασφαλές σημείο όπου τα παιδιά θα μπορέσουν να απολαύσουν ελεύθερο παιχνίδι και οι γονείς να είναι καθησυχασμένοι πως τα μικρά τους δεν κινδυνεύουν.

Για να μη σε πιάσει πανικός την επόμενη φορά που θα δεις το προσωπάκι του μουτρωμένο να σου παραπονιέται πως βαριέται, παρακάτω θα βρεις τους πιο φανταστικούς τρόπους για να δώσεις μία «πινελιά» χαράς και δημιουργικότητας στον ελεύθερο χρόνο του μικρού σου!
 Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν παραπονιέται ότι βαριέται στο σπίτι
Το βαζάκι που δεν… βαριέται ποτέ!
Όπως κάθε νοικοκυρά, έτσι και εσύ έχεις μία αναρίθμητη συλλογή με γυάλινα βαζάκια από μαρμελάδες και χρησιμοποιημένες σάλτσες μαγειρικής. Ένα από αυτά θα γίνει η… τυχερή κληρωτίδα για όλες εκείνες τις στιγμές που το παιδί σου δεν έχει τα κέφια του. Πρώτα θα χρειαστεί να ετοιμάσεις μικρά χαρτάκια, τύπου «ραβασάκια» τα οποία θα αναγράφουν δραστηριότητες. Για παράδειγμα,  «Μεταμορφώσου με αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι στον αγαπημένο σου ήρωα», «Κάνε γυμναστική», «Άλλαξε το τέλος στο αγαπημένο σου παραμύθι», «Μάζεψε πράγματα που θέλεις να χαρίσεις στους φίλους σου», «Βοήθησε τη μαμά στο μαγείρεμα ενός κέικ». Στη συνέχεια, θα γεμίσεις το βαζάκι με τέτοιες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και όποτε το παιδί σου θα βαριέται, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει για να του έρθει η έμπνευση για παιχνίδι, είναι να τραβάει ένα χαρτάκι από το βαζάκι. Αυτή η διαδικασία είναι μία συνεχής έκπληξη για τα παιδιά μας ενώ εμείς αυτόματα, βγαίνουμε από τη δύσκολη θέση να πρέπει να σκαρφιζόμαστε κάθε φορά κάτι καινούριο για να τα παρακινήσουμε να είναι δραστήρια.

Κουβέντιασε μαζί του
Όπως αναφέραμε ήδη, η λέξη «βαριέμαι» από το παιδί μας, μας αγχώνει ακριβώς γιατί στην ηλικία που είναι δεν έχει μάθει ακόμη να ξεχωρίζει με ακρίβεια το ένα συναίσθημα από το άλλο. Αυτό μας καθιστά και εμάς ανίκανους να ξέρουμε τι όντως νιώθει, τι εννοεί και μήπως τα πράγματα είναι χειρότερα στη δική του πραγματικότητα από αυτό που περιγράφει και μας μεταφέρει. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο και κάνοντας απλές και κατανοητές ερωτήσεις στο παιδί, θα μπορέσεις να μάθεις τι ακριβώς σημαίνει για εκείνο η λέξη «βαριέμαι», ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις με τα ανάλογα μέσα την κατάσταση και να ξέρεις τι να περιμένεις στο μέλλον. Μερικές φορές, η αιτία που μπορεί να κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη βαρεμάρα του, ίσως είναι ένας παιδικός τσακωμός με κάποιον φίλο του, ένα «τέχνασμα» για να κερδίσει επιπλέον από την προσοχή σου ή ένας τρόπος να σου πει απλά «θέλω παρέα».
Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου όταν παραπονιέται ότι βαριέται στο σπίτι
Ανακαλύψτε παρέα τη μαγεία της δημιουργίας
Στην πραγματικότητα, οι φορές που το παιδί μας γκρινιάζει πως βαριέται, μπορούν να γίνουν οι  αφορμές που αναζητούμε για να απολαύσουμε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μαζί του. Μία χάρτινη κατασκευή, ένα κολάζ από εικόνες, μία ζωγραφιά από νερομπογιές με τα αποτυπώματά σας, είναι το αριστούργημα που θα σε κάνει περήφανη και θα ξετρελάνει από χαρά το μικρό σου! Δεν χρειάζεται να αγοράσεις υλικά. Σε όλα τα σπίτια υπάρχουν άχρηστα κουτιά παπουτσιών, αχρησιμοποίητα περιτυλίγματα και λευκές κόλλες που μπορούν να σας δώσουν έμπνευση. Μία εξαιρετική ιδέα θα ήταν επίσης να φτιάξετε παρέα ένα γλαστράκι από φακές, όπως εκείνα που φτιάχναμε παλιά στο σχολείο. Πριν προτείνεις την παραπάνω ιδέα στο μικρό σου, τσέκαρε πως έχεις όλα τα υλικά που χρειάζονται:

ένα άδειο κεσεδάκι γιαουρτιού
φακές
μερικά φύλλα από ρολό κουζίνας
βαμβάκι

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστεί να βρέξετε καλά λίγο από το ρολό κουζίνας και να το τοποθετήσετε στον πάτο από το κεσεδάκι, καλύπτοντας την επιφάνειά του. Στην συνέχεια, το ίδιο θα χρειαστεί να κάνετε και με το βαμβάκι, το οποίο θα το βάλετε πάνω από το βρεγμένο χαρτί. Το πάχος του χαρτιού με το βαμβάκι, θα πρέπει να αφήνει ένα περιθώριο μερικών εκατοστών από το χείλος του κυπέλλου. Ακριβώς πάνω από το βαμβάκι, θα ρίξετε μία κουταλιά της σούπας φακές, τις οποίες θα πιέσετε ελαφρά προς τα μέσα με το δάχτυλο. Τοποθετήστε το γλαστράκι σας σε ένα ηλιόλουστο σημείο και πολύ σύντομα θα δείτε τους σπόρους σας να… φουντώνουν!