Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την καλοκαιρινή ατονία


Ευ Ζην
1/07/2019
Έξυπνα και φυσικά tips που θα σoυ χαρίσουν το boost που χρειάζεσαι.

Το καλοκαίρι είναι χωρίς αμφιβολία από τις πιο αγαπημένες εποχές για τις περισσότερες από εμάς. Η διάθεσή μας ακολουθεί τη θερμοκρασία και «ανεβαίνει» κατακόρυφα, ενώ είμαστε πολύ πιο ορεξάτες και πρόθυμες να κάνουμε πράγματα. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που ο υδράργυρος λειτουργεί… εις βάρος μας. Πολλές φορές, η αφόρητη ζέστη έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε από μία ανεξήγητη κόπωση και ατονία, αφού ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα, «αναπάντεχα» κλιματικά δεδομένα. Για να μην μας χαλάνε λοιπόν οι εξωτερικές συνθήκες τα σχέδια που έχουμε προγραμματίσει, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά έξυπνα tips, από τα οποία μπορούμε να επωφεληθούμε και να καταπολεμήσουμε τη νωθρότητα που μας ταλανίζει και δεν μας επιτρέπει να είμαστε όσο δραστήριες θα θέλαμε.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την καλοκαιρινή ατονία

Το νερό ως απόλυτος «σύμμαχος»

Με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, επισημαίνουμε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι το νερό για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας. Ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς έχουμε ανάγκη από ακόμη περισσότερη ενυδάτωση, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό το χάνουμε μέσω του ιδρώτα. Αν σε πιάνει μάλιστα συχνά πονοκέφαλος, πιθανότατα η έλλειψη νερού να είναι μία από τις αιτίες που τον προκαλεί. Η αφυδάτωση άλλωστε είναι μία κατάσταση που δεν γίνεται πάντα αντιληπτή, αναγκάζοντας την καρδιά μας να «εργάζεται» πολύ πιο σκληρά. Μην περιορίζεσαι όμως μόνο στην κατανάλωση νερού. Οι φυσικοί χυμοί, κάποιο detox ρόφημα, φρούτα και λαχανικά «πλούσια» σε αντιοξειδωτικά (καρπούζι, πεπόνι, αγγούρι), θα λειτουργήσουν εξίσου βοηθητικά σε αυτή την περίπτωση, «κυκλοφορώντας» σε όλο το σώμα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

Επαναπροσδιόρισε τα γεύματά σου

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως από εποχή σε εποχή, οι ανάγκες μας μεταβάλλονται. Αυτό σημαίνει πως αναπόφευκτα πρέπει και εμείς να προσαρμόσουμε κάπως την καθημερινότητα και κυρίως τη διατροφή μας, σύμφωνα με αυτές. Τον χειμώνα για παράδειγμα, οι χαμηλές θερμοκρασίες απαιτούν υψηλότερα ποσοστά ενέργειας, άρα και πολύ πιο «γεμάτα» γεύματα, κάτι το οποίο δεν ισχύει το καλοκαίρι. Αντίθετα, ένα «βαρύ» γεύμα στη μέση της ημέρας μπορεί να αυξήσει την αίσθηση υπνηλίας και το λήθαργο που μας κυριεύει. Τα μικρά, σποραδικά γεύματα μέσα στην ημέρα, εμπλουτισμένα με  ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, είναι εκείνα που θα μας «γλιτώσουν» από την ανεπιθύμητη δυσφορία και το «βαρύ» στομάχι που μας κάνει ακόμη πιο δυσκίνητες. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση ο οργανισμός μας να αναγκαστεί να ξοδέψει επιπλέον ενέργεια εξαιτίας της πέψης. Τέσσερις ώρες είναι η ικανοποιητική απόσταση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των γευμάτων σου, ώστε να παραμείνουν σταθερά και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την καλοκαιρινή ατονία

Δώσε σημασία στις λεπτομέρειες

Εκτός από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν επίσης μικρές λεπτομέρειες στις οποίες μπορείς να εστιάσεις, συνήθειες τις οποίες μπορείς να υιοθετήσεις για τους επόμενους μήνες, για να μπορείς να αναζωογονείσαι σχολαστικά και με φυσικό τρόπο μέσα στην ημέρα. Πλένοντας με δροσερό νερό το πρόσωπό σου, κάνοντας χλιαρά ντους δύο φορές την ημέρα, θα αισθανθείς τα επίπεδα ενέργειάς σου να «ανεβαίνουν». Οι βαθιές, «γεμάτες» ανάσες θα βοηθήσουν τον εγκέφαλο να «ανεβάσει» κάπως ταχύτητες μέσω της καλής οξυγόνωσης, ενώ το περπάτημα, ιδανικά τις απογευματινές ώρες που η ζέστη κάπως υποχωρεί, θα σου χαρίσει μία πιο έντονη αίσθηση ευεξίας.

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι όντως η εποχή που περιμένουμε πάντα με μεγαλύτερη ανυπομονησία από τις υπόλοιπες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει και εκείνη τις δικές τις… ιδιοτροπίες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Έχει σημασία να δημιουργήσουμε μία ρουτίνα η οποία θα μας βοηθάει να ανταποκριθούμε καλύτερα στις παρούσες εποχικές αλλαγές και θα μας επιτρέπει να ζήσουμε το καλοκαίρι μας στο έπακρο!