Μάθε πώς να αντιμετωπίσεις την ασυνήθιστη αιμορραγία καταγράφοντας την περίοδο σου

Μάθε πώς να αντιμετωπίσεις την ασυνήθιστη αιμορραγία καταγράφοντας την περίοδό σου

Γιατί είναι σημαντικό να παρατηρείς και να φροντίζεις όλα όσα αφορούν τον κύκλο σου!


Πώς να αναγνωρίσεις την έντονη ροή

Εάν αναγνωρίσεις κάποιο από τα συμπτώματα, τότε ίσως βιώνεις μια τέτοιου είδους ροή. Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει έλλειψη σιδήρου και αναιμία, να νιώθεις δηλαδή αδύναμη και κουρασμένη. Εάν αισθάνεσαι άβολα γι’ αυτό, συμβουλέψου το γιατρό σου:

 

 • Εάν η περίοδος σου διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες
 • Εάν είναι μια πολύ έντονη ροή που πρέπει να αλλάζεις σερβιέτα κάθε μία ή δύο ώρες για πολλές συνεχόμενες ώρες
 • Εάν η περίοδος έρχεται με ξαφνικά ξεσπάσματα στη ροή σου ή αν παρατηρείς θρόμβους
 • Εάν μόλις έφερες στον κόσμο το μωρό σου, μόλις επανέλθει η περίοδος σου, η ροή θα είναι πολύ πιο έντονη από ότι ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις την επιλογή της γυναικείας προστασίας σου ή να χρειάζεσαι σερβιέτες με μεγαλύτερη απορροφητικότητα

 

 

Πώς να αναγνωρίσεις τον άστατο κύκλο

Πολλές γυναίκες βιώνουν άστατο κύκλο κάποια στιγμή στις ζωές τους. Είναι κοινώς αποδεκτό για τις περιόδους ότι κάποιες φορές θα είναι κατά κάποιον τρόπο άστατες.

 • Στην ηλικία των 9 με 16 χρόνων οι περίοδοι σου δε θα έρχονται στην ώρα τους στα πρώτα χρόνια
 • Κοντά στην ηλικία των 35 χρόνων, ο κύκλος σου θα κρατάει λιγότερες ημέρες
 • Μετά το θηλασμό, εάν θήλασες, η περίοδος σου συνήθως δε θα επανέλθει μέχρι να σταματήσεις το θηλασμό
 • Κοντά στην ηλικία των 50 χρόνων ο κύκλος σου θα κρατήσει λιγότερες μέρες μέχρι την εμμηνόπαυση και είναι φυσιολογικό τότε να παραλείπονται περίοδοι ή η ροή να είναι πιο μεγάλη ή πιο μικρή


Οι ακριβείς αιτίες των άστατων περιόδων ποικίλουν και είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τι είναι φυσιολογικό και τι όχι για σένα. Εάν παρουσιάσεις μια ξαφνική αλλαγή στην συχνότητα των περιόδων σου, βεβαιώσου ότι καταγράφεις τα συμπτώματα σου και επικοινώνησε με τον γυναικολόγο σου.
 

 

Πώς να κρατάς ένα ημερολόγιο με την περίοδο σου

Καταγράφοντας τα συμπτώματα της περιόδου σου σε ένα ημερολόγιο περιόδου ή σε ένα μηνιαίο ημερολόγιο σε βοηθά να προβλέψεις τις περιόδους σου, σημείωσε αλλαγές στο σώμα σου και παρακολούθα πιθανά προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Σημείωσε οποιεσδήποτε αλλαγές νομίζεις ότι είναι ασυνήθιστες.

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

 

 • Πόσο διαρκεί η περίοδος σου

Σημείωσε τις ημέρες της περιόδου σου σε ένα ημερολόγιο. Η πρώτη ημέρα της περιόδου σου είναι επίσης « Ημέρα Πρώτη» του κύκλου σου. Εάν ξεκινήσεις να καταγράφεις τον κύκλο σου κάθε μήνα, θα δεις ένα μοτίβο. Ένας φυσιολογικός κύκλος διαρκεί από 21 μέχρι 35 ημέρες.

 

 • Πόσο έντονη ή μικρή είναι η ροή σου

Εάν έχεις αρχίσει να έχεις περίοδο για κάποιο χρονικό διάστημα, ξέρεις πώς είναι η ροή σου. Κατέγραψε την ελαφριά ή έντονη ροή και οποιασδήποτε αλλαγές στο χρώμα και στη σύνθεση όπως θρόμβους καθώς και το πόσες σερβιέτες αλλάζεις.

 

 • Οποιαδήποτε ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις (ελαφριά αιμορραγία μεταξύ περιόδων, οποιαδήποτε αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις όπως το χρώμα και η ποσότητα, πιο συγκεκριμένα εάν  σου προκαλεί φαγούρα ή αναδίδει μια δυσάρεστη μυρωδιά, προβλήματα λίπανσης του κόλπου, ξεσπάσματα στη ροή)

 

 • Οποιοσδήποτε πόνος στην κοιλιά ή κράμπες είτε σχετίζονται είτε όχι με την περίοδο σου

 

 • Αίσθηση θλίψης, απότομες μεταβολές στη διάθεση και οξυθυμία

 

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία