Μικρές πράξεις στην κουζίνα


Ευ Ζην
20/01/2023

Λίστα σουπερμάρκετ, ψώνια, μαγείρεμα, φαγητό. Υπάρχουν τόσες πολλές μικρές ευκαιρίες να κάνουμε τη διαφορά, ξεκινώντας από την κουζίνα! Και το καλύτερο είναι ότι όχι μόνο κάνουμε καλό στον πλανήτη, αλλά εξοικονομούμε και χρήματα που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε σε κάτι άλλο, π.χ. διακοπές, οικογενειακές δραστηριότητες κ.λπ.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε τη ζωή μας πιο βιώσιμη, με μικρές πράξεις που δεν θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας, αλλά θα κάνουν τη διαφορά; Με πρόγραμμα, οργάνωση και κυρίως «πράσινη» θέληση, μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές και στην κουζίνα, σε τέσσερις μάλιστα τομείς: Ενέργεια, Νερό, Απορρίμματα, Ανακύκλωση.

 

Διάβασε πώς μπορείς κι εσύ να αλλάξεις τον κόσμο.

 

1. Εξοικονομούμε ΕΝΕΡΓΕΙΑ στην κουζίνα, εύκολα και απλά!

 

Σου εγγυόμαστε ότι μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήματα, με τρόπους που ίσως δεν είχες σκεφτεί αλλά είναι απλοί, εύκολοι και μάλιστα πρακτικοί, χωρίς να αλλάξουν την καθημερινότητά σου! Ας τους ανακαλύψουμε!

 

 • Πλύσιμο στο χέρι και σε κρύο νερό:  Ήξερες ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται για να ζεσταθεί το νερό είναι ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίπτωση στο πλύσιμο πιάτων; Γυρνώντας σε πιο κρύο νερό εξοικονομείς ως και το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεις κατά το πλύσιμο των πιάτων! Το υγρό Fairy Max Power είναι σύμμαχος καθώς καθαρίζει τα επίμονα λίπη ακόμα και σε πιο κρύο νερό.

 • … αλλά και στο πλυντήριο πιάτων: Γύρνα στο σύντομο κύκλο και εξοικονόμησε ηλεκτρική ενέργεια! Οι κάψουλες Fairy Platinum Plus ενεργοποιούνται από την πρώτη σταγόνα νερού, απομακρύνοντας τα δύσκολα λίπη γρήγορα.

 • Μη γεμίζεις το ψυγείο σου: Αν έχεις γεμίσει μέχρι τα 2/3, μπορείς να σταματήσεις, γιατί έτσι χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και σου χαρίζει καλύτερη ψύξη!

 • Μαγείρεμα με… όφελος: Το γκάζι, ο ατμομάγειρας, η κατσαρόλα, ο βραστήρας και η τοστιέρα είναι οι καλύτεροί σου φίλοι, αν θέλεις να εξοικονομήσεις ενέργεια όταν μαγειρεύεις. Bonus: αν θέλεις να ψήσεις κάτι μικρό στο grill, προτίμησε την τοστιέρα. 

 • Τέλος στην προθέρμανση του φούρνου: Ναι, καλά διάβασες. Γιατί έτσι, εξοικονομείς περισσότερα από 10 λεπτά χαμένης ενέργειας ανά χρήση και δεν κάνει καμία διαφορά στο φαγητό σου. Extra: Κλείσε τον φούρνο 5 λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό, αφού θα συνεχίσει να μαγειρεύεται μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Καλή όρεξη!

 • 100% ανακυκλώσιμη ενέργεια: Τόση έχει χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν τα προϊόντα Fairy, στα βιώσιμα εργοστάσια όπου παράγονται. Τόση υπερηφάνεια θα νιώθεις που βοηθάς το περιβάλλον, με τόσο απλό τρόπο!

 

2. Εξοικονομούμε ΝΕΡΟ, ξεκινώντας από την κουζίνα!

 

Ε, ναι! Στην κουζίνα και στο μπάνιο καταναλώνουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Αν το μειώσουμε έστω και λίγο, η διαφορά θα είναι τεράστια. Θέλεις να μάθεις πώς; 

 

 • Πρόπλυση; Όχι, ευχαριστώ: Με το υγρό πιάτων Fairy Max Power, χρειάζεται 4X λιγότερο τρίψιμο στα ξεραμένα λίπη**, ενώ με το υγρό πιάτων Fairy Platinum Quickwash, έχεις 3Χ γρηγορότερη απομάκρυνση σκληρού λίπους. Έτσι εξοικονομείς νερό και χρήμα, πλένοντας ακόμα και σε χαμηλή θερμοκρασία. Αλλά και στο πλυντήριο πιάτων, οι κάψουλες πλυντηρίου πιάτων Fairy Platinum Plus με την τεχνολογία Deep Clean, καθαρίζουν έως και 99% από τα αόρατα υπολείμματα του φαγητού.

 • Νερό με διπλή χρήση: Πλένεις φρούτα και λαχανικά; Μάζεψε το νερό που τρέχει για άλλη χρήση, όπως για παράδειγμα, να ποτίσεις τα φυτά σου! 

 • Εμφιαλωμένο ή βρύσης; Λιγότερα μπουκάλια σημαίνει λιγότερο πλαστικό. Πάρε γυάλινα μπουκάλια και προτίμησε το νερό της βρύσης. Φαντάσου ότι η διαδικασία παραγωγής ενός πλαστικού μπουκαλιού, απαιτεί 3 φορές περισσότερο νερό από αυτό που περιέχει!

 

3. Κουζίνα – ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ – περιβάλλον: ένας συνδυασμός που μπορεί να πετύχει! 

 

Η κουζίνα είναι το δωμάτιο με τα πιο πολλά απορρίμματα. Εσύ πώς τα διαχειρίζεσαι; Πάρε μερικές ιδέες για να κάνεις πιο εύκολη και πιο βιώσιμη την κάθε σου ημέρα, στο πιο «νόστιμο» μέρος του σπιτιού.

 

 • Φαγητό για 2 μέρες: Υπάρχουν πολλοί και δημιουργικοί τρόποι να χρησιμοποιήσεις το φαγητό της προηγούμενης μέρας. Για παράδειγμα, φτιάξε το σάντουιτς που θα πάρεις στο γραφείο την επομένη.

 • Κομποστοποίηση τώρα: Οι DIY μέθοδοι κομποστοποίησης για να μετατρέψεις τα οργανικά απόβλητα του σπιτιού σε λίπασμα για τον κήπο είναι πολύ, ΠΟΛΥ πιο απλές απ’ ό,τι νομίζεις. 

 • Γίνε κηπουρός: Έχεις κήπο ή μπαλκόνι; Αξιοποίησέ τα στο έπακρο. Φύτεψε τα αγαπημένα σου λαχανικά και απόλαυσε 100% φυσικά προϊόντα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ολόκληρου του πλανήτη.

 • Ρούχα αντί για χαρτί: Αντικατάστησε το χαρτί που χρησιμοποιείς στην κουζίνα, με ύφασμα από ρούχα που δεν φοράς. Αν σε βολεύει περισσότερο το χαρτί, προτίμησε προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτί. 

 • DIY για λιγότερα απορρίμματα: Φτιάξε τους δικούς σου χυμούς και ροφήματα, αντί να αγοράζεις έτοιμα προϊόντα. Καλύτερη γεύση, λιγότερα απορρίμματα, λιγότερα χρήματα. 

 

4. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ μπαίνει στην κουζίνα! 

 

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το πετύχεις! Με δικές σου πράξεις αλλά και επιλέγοντας προϊόντα για μια πιο υπεύθυνη κατανάλωση, έχεις τις λύσεις δίπλα σου!

 

 • Κάδος με χωρητικότητα: Κάνεις ανακύκλωση; Μπράβο! Τελειοποίησέ τη τσαλακώνοντας τα πλαστικά και χάρτινα μπουκάλια ώστε να αφαιρέσεις τον αέρα και κέρδισε περισσότερο χώρο στον κάδο σου.

 • Η ανακύκλωση στο… χέρι σου: Τα υγρά πιάτων Fairy είναι από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό*** και είναι ανακυκλώσιμα, με 95% βιοδιασπώμενα συστατικά.

 • Αυτό πάει εδώ, αυτό πάει εκεί: Θα μπορούσες να το πεις και «οικολογικό παιχνίδι» αλλά το όφελος που έχει η ανακύκλωση για το περιβάλλον, είναι πολύ σοβαρό! Ξόδεψε λίγα λεπτά κάθε μέρα, για να διαχωρίσεις τις συσκευασίες που είναι ανακυκλώσιμες από τα μη ανακυκλώσιμα υλικά και υπολείμματα εντός του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, τα υλικά στις συσκευασίες τυριών, αλλαντικών και κρεάτων στο supermarket είναι ανακυκλώσιμα. Τα διαχωρίζεις και τα βάζεις στον μπλε κάδο. Αντιθέτως, το φελιζόλ που συσκευάζει το κρέας δεν ανακυκλώνεται.

 • Extra tips: Στην Ελλάδα, το αλουμινόχαρτο δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ καλό είναι να αποφύγεις τη χρήση πλαστικών μαχαιροπίρουνων, γιατί αν και ανακυκλώνονται, δύσκολα επαναχρησιμοποιούνται.

 

Ανακάλυψε περισσότερα tips για όλα τα δωμάτια του σπιτιού και ξεκίνησε σήμερα να αλλάζεις τον κόσμο του αύριο!

 

*Platinum Plus 50 ct. Σύντομος κύκλος = <55 λεπτά. Η εξοικονόμηση υπολογίζεται με τη μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων φόρων) για τα νοικοκυριά, πρώτο μισό 2021. Πηγή: Eurostat.

 

**Σε σύγκριση με το επόμενο σε πωλήσεις προϊόν

***Εξαιρούνται το καπάκι και η ετικέτα