Παιδιά και κρυολόγημα

Παιδιά και κρυολόγημα

Βοηθήστε το παιδί σας να έχει ένα πιο ξεκούραστο βραδινό ύπνο


Εάν το παιδί σας έχει βήχα ή κρυολόγημα, οι νυχτερινές ώρες μπορεί να είναι δύσκολες. Όπως ξαπλώνουμε η βουλωμένη μύτη γίνεται χειρότερα και αναπνέουμε με δυσκολία. Με τη μύτη βουλωμένη το παιδί σας θα αναπνέει από το στόμα και τότε ο ξηρός αέρας θα ερεθίσει το λαιμό του προκαλώντας στο παιδί σας βήχα. Και όπως το παιδί σας θα προσπαθεί να νοιώσει καλύτερα το πιθανότερο είναι ότι μαζί του θα προσπαθείτε και εσείς.

Το συχνότερο πρόβλημα
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα σε 1000 μητέρες με παιδία ηλικίας 6-12 ετών που υπέφεραν από βήχα και κρυολόγημα, βρέθηκε ότι σχεδόν τα μισά από αυτά (43%) έχασαν περισσότερο από μία εβδομάδα σχολείου σε ένα χρόνο εξαιτίας του βήχα και του κρυολογήματος2.  Εκτός του χρόνου που χάνεται από το σχολείο, ο βήχας και το κρυολόγημα παρεμποδίζουν επίσης τον καλό βραδινό ύπνο, κάτι που είναι σημαντικό στα παιδιά3. Συγκεκριμμένα ποσοστό 62,5% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι η έλλειψη ύπνου τους ανησυχούσε όταν τα παιδιά τους είχαν κρυολόγημα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθήσει το παιδί του να αισθανθεί καλύτερα. Δείτε παρακάτω κάποιες απλές λύσεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει ένα καλύτερο βραδινό ύπνο.

1. Δημιουργήστε τις συνθήκες
Μετατρέψτε το παιδικό δωμάτιο σε ένα ήσυχο καταφύγιο. Κλείστε τις κουρτίνες, χαμηλώστε ή σβήστε τα φώτα και σταματήστε τον οποιοδήποτε θόρυβο. Είναι επίσης σημαντικό να κρατάτε τον αέρα του δωματίου σε καλή κατάσταση και να είναι υγρός – ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει βήχα- γι’ αυτό χρησιμοποιείστε, εάν έχετε υγραντήρα, ή εάν δεν έχετε, βάλτε μερικά μπώλ με νερό κοντά στο σώμα του καλοριφέρ.

2. Πάρτε βαθιές ανάσες
Ζητήστε από το παιδί σας πριν από το βραδινό ύπνο να κάνει ένα καλό ντους μένοντας πολλή ώρα στους ατμούς, ή ένα μπάνιο, ή τουλάχιστον να μείνει στο μπάνιο αφήνοντας το νερό να τρέχει. Οι ζεστοί ατμοί θα βοηθήσουν να ανοίξουν οι αεραγωγοί και θα ρευτοποιήσουν τις βλεννώδεις εκκρίσεις.

3. Βοήθεια με φυτικά προϊόντα
Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν διάφορα προϊόντα για να θεραπεύσουν το βήχα ή το κρυολόγημα του παιδιού τους όπως τους συστήνει ο γιατρός τους, όπως είναι η παρακεταμόλη που βοηθά να πέσει ο πυρετός και οι σταγόνες φυσιολογικού ορού ή ένα σπρέϊ για να ανακουφίσουν τη ρινική συμφόρηση. Συμπληρωματικά για τη θεραπεία από το βήχα και το κοινό κρυολόγημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εντριβή με μενθόλη που βοηθάει στον νυχτερινό ύπνο. Τα δραστικά συστατικά όπως η μενθόλη και ο ευκάλυπτος μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στην ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση στη διάρκεια της νύχτας και να μειώσουν τον ερεθιστικό βήχα.

4. Η ολοκληρωμένη φροντίδα
Η σύμβουλος γονέων, Sandrine Dury, σχολιάζει, «’Ισως όλοι να θυμάστε τη μητέρα σας να σας καταπραϋνει με μία εντριβή με μενθόλη πριν από το βραδινό ύπνο και πως η φωνή της και το ότι ήταν κοντά σας, σας βοηθούσε να χαλαρώσετε και να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτή η εξαιρετική στιγμή δεσίματος μητέρας και παιδιού μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να χαλαρώσει και να αισθανθεί καλύτερα, περισσότερο από κάθε τι άλλο, και να το προετοιμάσει για ένα ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο». Συγκεκριμένα σε μία πρόσφατη έρευνα το 74% των γονέων είπαν ότι η σωματική χάλάρωση μπορεί να είναι αποτελεσματική και στο κρυολόγημα2. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει την ισχυρή επίδραση που έχει ένα τόσο απλό πράγμα, όπως το άγγιγμα της μητέρας στη φυσική κατάσταση και συμπεριφορά του παιδιού. Σε μία ανασκόπηση κλινικών μελετών που έγινε το 2006 σχετικά με το μασάζ σε παιδιά, ο συγγραφέας κατέληξε ότι μία απλή θεραπεία με μασάζ έχει σαν αποτέλεσμα μία σημαντική μείωση στο άγχος του παιδιού4. Καθώς το παιδί αισθάνεται πιο άνετα, η ξεκούραση είναι καλύτερη και η ανάρρωσή του έρχεται γρηγορότερα5. Η Sandrine προσθέτει: «Ακολουθώντας τα φυσικά σας ένστικτα με το μασάζ και αγκαλιάζοντας το παιδί σας όταν αυτό δεν αισθάνεται καλά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μία μακράς διάρκειας χαλάρωση, ανακούφιση και μία ταχύτερη ανάρρωση».

5. Πιείτε ζεστά ροφήματα
Η εφίδρωση, το φτάρνισμα και η βουλωμένη μύτη έχουν σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να χάνει υγρά. Γι’αυτό πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει υγρά. Αυτό είναι σημαντικό για την ενυδάτωσή του. Λίγο πριν από το βραδινό ύπνο ετοιμάστε του το αγαπημένο του ρόφημα όπως ζεστό γάλα ή κρύο δροσερό νερό με λίγο χυμό φρούτων για να ενυδατωθεί και να να νοιώσει ανακούφιση λίγο πριν να κοιμηθεί .

6. Κλείστε τα φώτα και χαλαρώστε
Τα περισσότερα κρυολογήματα και ο βήχας κάνουν την πορεία τους χωρίς σοβαρά προβλήματα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποστηρίζει ότι η καταπολέμηση των ιώσεων είναι σημαντική στη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού6. Τώρα ήρθε η ώρα για εσάς να σταματήσετε να ανησυχείτε και να έχετε κι εσείς ένα καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Βιβλιογραφία

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

[1] Paul et al. Vapor Rub, Petrolatum, and No Treatment for Children With Nocturnal Cough and Cold Symptoms. Pediatrics, Vol 126, (6), Dec 2010

2 The Sleep State Survey of  1000 French mothers of children aged 6-12 conducted by Opinion Matters on behalf of Vicks Vaporub November 2011

3 http://www.nhs.uk/Livewell/Childrenssleep/Pages/howmuchsleep.aspx

4 Beider “, Moyer C, Randomizex Controlled Trials of Pediatric Massage:  A review. Evidence Based Complementary & Alternative Medicine 2007; 4(1): 23-34, Epub 2006 Nov 3

5 Dixon S, Engaging parents in the treatment of young patients. International Pharmacy Journal. 1997; 11(6), suppl

6 http://www.nhs.uk/Livewell/coldsandflu/Pages/Coldcomfort.aspx

Επιμέλεια: Επιστημονικά Υπεύθυνος, ιατρός Χαραλ.Θεριανός

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

στην κατσαρόλα σε βραστό νερό 1 κουταλιά τις σούπας και κοντά για εισπνοές φάρμακο για τον βήχα στα παιδακια

  • Αναφορά

στο τσαι της προτίμησής μας μπορουμε να βαλουμε και ενα κουταλακι του γλυκου κανελα και μελι , δημιουργει ωραια ατμοσφαιρα και καταπραυνει το βηχα και το κρυολογημα . Επισης η εντριβη με σκευασματα που περιεχουν καμφορα η ευκαλυπτο σε παιδια κατω των 5 χρονων πρεπει να περιοριζεται στη πλατη διοτι στο στερνο μπορει να προκαλεσει άσθμα ή λογω εντονη μυρωδιας να παρεμποδιζει την αναπνοη!

  • Αναφορά

Δοσομετρητής απορρυπαντικού

Δοσομετρητής απορρυπαντικού

Δοσομετρητής απορρυπαντικού. Μπορείτε να παραγγείλετε μόνο 1 κάθε 1 χρόνο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτό το προϊόν

Έχετε ήδη παραγγείλει το δείγμα