Μήπως χρειάζεστε... ψηφιακή αποτοξίνωση

Μήπως χρειάζεστε... ψηφιακή “αποτοξίνωση”;

Περνάτε ατέλειωτες ώρες online, σε σημείο που είστε offline από τον πραγματικό κόσμο;


Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο υπολογιστής, το κινητό και τα διάφορα gadgets μας βοηθούν να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας, στην πραγματικότητα όμως διασπούν την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας, δηλαδή τους δύο βασικούς παράγοντες που μας κάνουν πραγματικά παραγωγικούς.

Μονίμως συνδεδεμένοι

Ολοένα και περισσότερο, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας υπόσχονται πλέον στους χρήστες τους απεριόριστη σύνδεση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εξομολογούνται ότι δεν μπορούν να ζήσουν λεπτό χωρίς το smartphone τους φοβούμενοι ότι κάποιος που τους ψάχνει δεν θα μπορεί να τους βρει ή ότι θα χάσουν την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αναμενόμενο, θα έλεγε κανείς, μιας και στη σύγχρονη κοινωνία το ιδανικό είναι να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο συνδεδεμένοι. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι να είμαστε απλώς σε επαφή με τους άλλους, αλλά να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο, κάθε πιθανότητα να μείνουμε χωρίς σύνδεση. Γιατί να συζητάς με έναν φίλο σου (που τυχαίνει να βρίσκεται δίπλα σου), όταν μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα chat με άλλους πέντε (που δεν είναι δίπλα σου); Φυσικό επακόλουθο αυτής της φιλοσοφίας είναι να απαντάμε σε email για τη δουλειά κάτω από το μαξιλάρι, να ανταλλάσσουμε μηνύματα στο BlackBerry Messenger, το What’s App και το Facebook την ώρα που είμαστε σε κάποιο πάρτι αγνοώντας τους φίλους γύρω μας και, γενικά, να μην αφιερώνουμε καθόλου χρόνο για την ανάπτυξη αληθινών, προσωπικών σχέσεων αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Έχουμε όντως μεγαλύτερη επαφή με τον έξω κόσμο, αλλά όχι καλύτερη επαφή. Έχουμε χάσει την ποιότητα της επίγνωσης, των συναισθημάτων και της κατανόησης που προσφέρει η προσωπική επαφή με τους άλλους και οι αληθινές εμπειρίες της ζωής. Έχουμε χάσει τη μαγεία εκείνης της σιωπής που ακολουθούσε μετά από κάθε τηλεφώνημα, όπου μπορούσαμε να σκεφθούμε πραγματικά αυτά που μόλις συζητήσαμε. Έχουμε χάσει την προσωπική επαφή με τους αληθινούς φίλους μας και το μόνο που κάνουμε είναι να κοιτάμε συνεχώς μια οθόνη αδιαφορώντας για αυτούς που βρίσκονται δίπλα μας.

Κι όλα αυτά θυσιάζονται μπροστά στην υπόσχεση για απεριόριστες γνώσεις, αλλά το μόνο που μένει τελικά είναι απλώς απεριόριστες πληροφορίες.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι το να έχουμε ανοιχτές καμιά εικοσαριά σελίδες στον browser μας είναι δείγμα παραγωγικής σκέψης, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, συχνά καταλήγουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα λιγότερο καλά. Κάθε φορά που περνάμε από το ένα πράγμα στο άλλο, το μυαλό μας κολλάει για λίγο. Αυτά τα μικρά κολλήματα του μυαλού μπορούν να μειώσουν την παραγωγικότητά μας έως και 40%.

Κατεβάστε τον διακόπτη

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Η ιδέα της ψηφιακής αποτοξίνωσης αρχίζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Ορισμένα μάλιστα ξενοδοχεία στις ΗΠΑ προσφέρουν πακέτα ψηφιακής αποτοξίνωσης, όπου οι επισκέπτες υποχρεούνται να παραδώσουν το κινητό τους στη ρεσεψιόν και αντ’ αυτού παίρνουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ενώ οι χρήστες συσκευών Apple μπορούν να κατεβάσουν μια εφαρμογή που λέγεται «Freedom», δηλαδή ελευθερία, που μπλοκάρει τη σύνδεση στο internet.

Σε έναν κόσμο, λοιπόν, όπου τα πάντα είναι στιγμιαία και ψηφιακά, πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, αλλά και να μάθουμε στα παιδιά μας, να είμαστε αληθινοί.

Οι χρυσοί κανόνες της ψηφιακής αποτοξίνωσης

1. Αποσυνδεθείτε. Κλείστε το internet! Εάν κάτι δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να αξίζει να πάρετε τηλέφωνο, τότε δεν αξίζει να ασχοληθείτε καθόλου.

2. Επιστρέψτε στα παλιά. Ξεθάψτε τα παλιά σας απλά κινητά και κλείστε επιτέλους το smartphone με τις τόσες εφαρμογές που σας αποσπούν την προσοχή.

3. Πείτε όχι στο chat. Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να δείτε μια παρέα όπου όλοι είναι καθηλωμένοι μπροστά σε μια οθόνη και συνομιλούν με άτομα που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά, αδιαφορώντας παντελώς για τον διπλανό τους;

4. Βάλτε έναν στόχο. Και τηρήστε τον. Κάντε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία είτε είναι για μια ώρα, για ένα δείπνο, για μια εβδομάδα ή για τις ημέρες των διακοπών.

5. Η τηλεόραση επιτρέπεται. Είπαμε να κάνουμε αποτοξίνωση από τον ψηφιακό κόσμο και το σερφάρισμα, όχι από τη διασκέδαση!

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία