Πέντε Ολυμπιακά αθλήματα που δεν γνώριζες
Με καταγωγή από την Αρχαία Ελλάδα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, μετά την αναβίωσή τους από τους Πιέρ ντε Κουμπερτέν και Δημήτριο Βικέλα. Με πάνω από 100 χρόνια σύγχρονης ιστορίας, αθλητές από όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέρος σε αθλήματα όπως κολύμβηση, στίβος, καλαθοσφαίριση, κωπηλασία και πολλά άλλα. Όμως, καθόλη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχουν και πολλά - λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό – αθλήματα που διεξήχθησαν από μία έως τρεις φορές και πλέον δεν υπάρχουν!
Κολύμβηση μετ’ εμποδίων
Διεξήχθη μόνο μία φορά το 1900 και ο στόχος του – τότε Ολυμπιακού – αθλήματος ήταν οι αθλητές να κολυμπήσουν 200 μέτρα και μέσα σε αυτή την απόσταση, να σκαρφαλώσουν σε ένα στύλο, μετά να περάσουν πάνω από δύο βάρκες και να συνεχίσουν κάνοντας «μακροβούτι» κάτω από άλλες δύο, μέχρι τον τερματισμό!
Αναρρίχηση με σκοινί
Με τελευταία «εμφάνιση» το 1932 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, το συγκεκριμένο άθλημα ήταν το γνωστό… σκαρφάλωμα!
Διελκυστίνδα
Με… «δύσκολο» όνομα, το συγκεκριμένο άθλημα είναι ένα παιχνίδι που παίζαμε όλοι ως παιδιά! Οι δύο ανταγωνιστικές ομάδες που αποτελούνταν από αθλητές διαφορετικών χωρών, τραβούσαν ένα σκοινί από τις άκρες του με στόχο να παρασύρουν τον αντίπαλο προς το μέρος τους! Πρωτοεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 και αφαιρέθηκε οριστικά από το πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.
Μηχανοκίνητη ιστιοπλοΐα
Έκανε ντεμπούτο στο Παρίσι το 1900 και έγινε το 1ο μηχανοκίνητο άθλημα που συμμετείχε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, όπου σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα, με διαφορετικούς τύπους σκαφών, οι αθλητές έπρεπε να διανύσουν 8 ναυτικά μίλια σε πέντε γύρους!
Στατικό Τριπλούν
Ακριβώς όπως αναφέρει και το όνομά του, το συγκεκριμένο άθλημα πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας «τριπλούν» με μία…σημαντική διαφορά: οι αθλητές έκαναν άλμα εις τριπλούν, ξεκινώντας από στατική θέση, χωρίς να παίρνουν φόρα. Πρωτοεμφανίστηκε το 1900 στους Ολυμπιακούς του Παρισιού και σταμάτησε το 1912 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.