Προπόνηση δύναμης για super μαμάδες

«Προπόνηση δύναμης» για super μαμάδες!

Εάν εργάζεστε πολύ και ταυτόχρονα αφιερώνετε χρόνο στο σπίτι και την οικογένειά σας, η άσκηση ίσως ισοδυναμεί στο μυαλό σας με «αγγαρεία». Διαβάστε το άρθρο μας και ίσως...αλλάξετε γνώμη!


Τα οφέλη της «προπόνησης δύναμης» (strength training) ίσως είναι τελικά, αυτό ακριβώς που χρειάζεστε! Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να περνάτε ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο προκειμένου να δείτε αποτέλεσμα – ένα κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης δύναμης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό με μόνο τρεις ώρες άσκησης την εβδομάδα! Μερικά από τα εκπληκτικά οφέλη που έχουν αποκομίσει όσοι ασχολούνται με τη συγκεκριμένη προπόνηση είναι η αίσθηση ενός δυνατότερου σώματος, η γράμμωση, καλύτερες καθημερινές συνήθειες που οδηγούν σε βελτιωμένη φυσική και ψυχολογική κατάσταση, λιγότερος πόνος στις αρθρώσεις και ενδυναμωμένα γόνατα, μέση και κορμός. Ο φόβος ότι θα «φουσκώσουν» αποτρέπει πολλές γυναίκες από την ενασχόληση με την προπόνηση δύναμης, κάτι το οποίο δεν ευσταθεί. Οι γυναίκες διαθέτουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με τους άντρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να «φουσκώσουν» τόσο εύκολα.

Ορισμένα από τα οφέλη της προπόνησης δύναμης που ίσως δεν γνωρίζατε είναι:

- Απώλεια βάρους: Ο οργανισμός σας θα καίει θερμίδες με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο γιατί αυξάνετε τη μυϊκή μάζα σας και χάνετε λίπος (οι μύες καίνε περισσότερη ενέργεια από το λίπος). Η προπόνηση δύναμης και ένα πιο υγιεινό διατροφικό πλάνο θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

- Πιο γερά οστά: Η προπόνηση δύναμης βελτιώνει την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς οι ασκήσεις με βάρος αυξάνουν την οστική πυκνότητα, που με τη σειρά της εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου και τη συνεπακόλουθη ευθραυστότητα των οστών που σχετίζεται με την οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία.

- Βελτίωση της υγείας συνολικά: Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

- Καλύτερη ποιότητα ύπνου: Η προπόνηση δύναμης έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, καθώς διευκολύνει τον οργανισμό να κοιμηθεί πιο γρήγορα και πιο βαθιά.

- Περισσότερη ενέργεια: Συνεχίζετε να καίτε θερμίδες ακόμη και όταν η προπόνηση τελειώσει. Σχετική μελέτη που διεξήχθη από τον Δρα Erik Kirk του Southern Illinois University έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες αύξησαν τον αριθμό θερμίδων που έκαιγαν κατά 500 την ημέρα με μόλις 11 λεπτά άσκησης με βάρη ημερησίως.

Τι επιλογές έχετε;

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη προπόνησης δύναμης και για να βρείτε το κατάλληλο για εσάς ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά από αυτό πριν βρείτε το ιδανικό για εσάς. Προτού ξεκινήσετε, όμως, πάρτε την άδεια του γιατρού σας και ζητήστε τη βοήθεια κάποιου γυμναστή – τουλάχιστον στην αρχή.

Ορισμένες διαθέσιμες επιλογές είναι:

- Ελαστικοί ιμάντες αντίστασης: Μια καλή επιλογή για αρχάριες – είναι οικονομικοί και προσφέρουν καλή αντίσταση. Ευέλικτοι και ελαστικοί, οι ιμάντες μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα καθώς αυξάνεται η σωματική σας δύναμη. Επιπλέον, έχουν ελάχιστο βάρος και μεταφέρονται εύκολα - πράγμα ιδανικό για την αποθήκευσή τους αν δεν έχετε πολύ χώρο.

- Ελεύθερα βάρη: Οι μπάρες και οι αλτήρες θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο δυνατές και λεπτές σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας βρίσκεται στη σωστή στάση όταν σηκώνετε βάρη. Αν δεν έχετε εμπειρία με την άρση βαρών, καλό είναι να κάνετε κάποιες συνεδρίες με έναν επαγγελματία γυμναστή και να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και τους στόχους που έχετε θέσει.

- Όργανα με βάρη: Τα όργανα με βάρη είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε την προπόνηση δύναμης, καθώς απαιτούν συγκεκριμένες κινήσεις που γίνονται στην αντίσταση που ορίζετε εσείς. Αυτό σημαίνει ότι είστε σε θέση να ελέγχετε καλύτερα την άσκηση.

- Καλλισθενική γυμναστική: Πρόκειται για ένα είδος προπόνησης με το βάρος του σώματος που περιλαμβάνει ασκήσεις όπως κάμψεις, καθίσματα, έλξεις και βυθίσεις. Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο. Αν γίνει σωστά, η προπόνηση με το βάρος του σώματος είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για καλή φυσική κατάσταση, απώλεια βάρους και γράμμωση.

- Pilates: Αυτή η μέθοδος αξιοποιεί ελεγχόμενες κινήσεις για να χτίσει σωματική δύναμη, ευλυγισία και αντοχή. Πολλές γυναίκες επιλέγουν το Pilates, καθώς παρέχει το μοναδικό όφελος να επιμηκύνει και να λεπταίνει τους μυς. Υπάρχουν δύο είδη: το Pilates με στρωματάκι, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων πάνω σε ειδικό επιδαπέδιο στρωματάκι, και το Pilates με ειδικά μηχανήματα reformer.

- Yoga: Υπάρχουν αρκετά είδη yoga, όλα, όμως, μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ με το πρόγραμμα προπόνησης δύναμης που ακολουθείτε. Μπορούν ακόμα και να λειτουργήσουν αυτόνομα ως άσκηση αποκατάστασης και ως εντατική σωματική άσκηση. Ασχέτως του είδους yoga που θα επιλέξετε, η πλειονότητα των ασκήσεων yoga θα βελτιώσουν τη δύναμη, την ευλυγισία και την κινητικότητά σας.

- Kettlebells (δράμια): Ιδανικά για λάτρεις της γυμναστικής που βρίσκονται ήδη σε καλό επίπεδο και θέλουν να δυσκολέψουν λίγο την προπόνησή τους. Ωστόσο, όπως και με τα ελεύθερα βάρη, είναι σημαντικό να σας καθοδηγήσει κάποιος επαγγελματίας. Οι πιο συνηθισμένες ασκήσεις είναι οι swing, επολέ, αρασέ και οι τούρκικες ανυψώσεις (Turkish get-up). Οι περισσότερες ασκήσεις είναι πολύ έντονες. Λόγω του ότι το βάρος κατανέμεται σε διαφορετικό κέντρο όταν χρησιμοποιούμε δράμια, το σώμα σας πιέζεται να χρησιμοποιεί συνεχώς τους μυς του για να διατηρήσει τον έλεγχο και τη σταθερότητα, και έτσι γυμνάζετε όλο το σώμα.

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία