Το «Σπίτι Αισιοδοξίας» ανοίγει την αγκαλιά του σε περισσότερες οικογένειες
!

Ο Δήμος Αθηναίων και η P&G συνεχίζουν την προσπάθεια τους για να στηρίξουν έμπρακτα ακόμη περισσότερες οικογένειες που το έχουν ανάγκη 

Οι οικογένειες που είναι ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες χρειάζονται συνεχή και ουσιαστική βοήθεια, για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Η εταιρεία P&G συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη στήριξή της στο πρωτοπόρο πρόγραμμα «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» του δήμου Αθηναίων, εντάσσοντας στις δράσεις της ακόμα περισσότερες οικογένειες.

Ένα χρόνο μετά την πλήρη ανακατασκευή ενός ακινήτου του δήμου για τη στέγαση οικογενειών, η πρωτοβουλία «Σπίτι Αισιοδοξίας» της P&G κάνει ένα βήμα παραπάνω, αγκαλιάζοντας πλέον και εκείνες τις οικογένειες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας», αλλά βρίσκονται σε αναμονή στέγης σε μια από τις Κοινωνικές Κατοικίες.

Αξιοποιώντας τη δύναμη των προϊόντων της, η P&G συγκέντρωσε πολύτιμους πόρους και, σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, θα στηρίξει το διευρυμένο δίκτυο οικογενειών, προσφέροντας βασικά είδη διαβίωσης, δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα στήριξης και κοινωνικής επανένταξης (ψυχολογική στήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α.), αλλά και επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση ενηλίκων σε τεχνικά επαγγέλματα. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι όλες οι οικογένειες να σταθούν στα πόδια τους το συντομότερο δυνατόν και να αρχίσουν να ονειρεύονται ξανά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Καμίνης, αναφέρει σχετικά: «Το πρόβλημα της αστεγίας είναι πολυδιάστατο. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα "Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας" προσφέρει πολλά περισσότερα από μια Στέγη και χρειάζεται συστηματική και συνεχή στήριξη για να επιτελεί το κοινωνικό του έργο. Στηρίζοντας πολύπλευρα τις οικογένειες που βρίσκονται σε αναμονή κοινωνικής κατοικίας,  συμβάλλουμε τώρα στο να σταθούν ξανά στα πόδια τους, έως ότου ενταχθούν στο πρόγραμμα.  Σε αυτή την προσπάθεια, κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της P&G με διάρκεια και δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες του προγράμματος, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αποτελεσματική ενίσχυση των συνανθρώπων μας».

Η κα. Δέσποινα Πάσσαρη, διευθύντρια επικοινωνίας της P&G για την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη προσθέτει: «Συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα, οργανωμένα και συστηματικά τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Μετά τη δημιουργία  της Κοινωνικής Κατοικίας “Σπίτι Αισιοδοξίας” πριν ένα χρόνο και τη στήριξη των οικογενειών που φιλοξενούνται σε αυτή, κάνουμε ακόμη ένα βήμα, προσφέροντας εφόδια σε περισσότερες οικογένειες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να ονειρευτούν ξανά.» 

Το «Σπίτι Αισιοδοξίας» στεγάζει όνειρα για ακόμη περισσότερες οικογένειες: Δείτε το βίντεο εδώ:
Περισσότερες πληροφορίες
για το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας
του Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων έχει αναπτύξει μια ευρύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από τη διάρθρωση αποτελεσματικών, διαφανών και αξιόπιστων προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία θα αξιολογούνται και θα υποστηρίζονται από την Αθηναϊκή κοινωνία. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος συνεργάζεται και συμπράττει με αξιόπιστους φορείς από την Κοινωνία των Πολιτών που επιθυμούν να σταθούν αλληλέγγυοι στις πρωτοβουλίες του και τα προγράμματά του.

Το «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό και στοχεύει στην παροχή αποτελεσματικής & αξιοπρεπούς υποστήριξης στις ευπαθείς & κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, την Δικτύωση και συνεργασία όλων των φορέων που εκτελούν κοινωνικό έργο στην πόλη, την πρωτογενή παροχή κοινωνικών υπηρεσιών εκεί που απαιτείται, και τη διατήρηση της Κοινωνικής Συνοχής. 

Το πρόγραμμα προβλέπει τη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία σε κατάλληλα διαμερίσματα οικογενειών ή ατόμων που είναι άστεγα ή κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγα, ή διαβιούν σε ακατάλληλες ή και επισφαλείς συνθήκες.

Η φιλοξενία προσβλέπει στο να υποστηρίξει τους φιλοξενούμενους ώστε, μέσα από δωρεάν οργανωμένες, εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες να ξεφύγουν από τον κύκλο του κοινωνικού τους αποκλεισμού και να επανενταχτούν στο κοινωνικό σύνολο, σε διάστημα 6 -12 μηνών.

Ο Δήμος Αθηναίων λειτουργεί ήδη από το Μάιο 2014, μία τέτοια κοινωνική κατοικία στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι».

Για περισσότερες πληροφορίες για το «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» επισκεφθείτε το www.cityofathens.grΕρωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα

1. Τι είναι το «Σπίτι Αισιοδοξίας» της P&G
Η P&G συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της έλλειψης στέγης, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο τη φιλοξενία σε κατάλληλα διαμερίσματα οικογενειών ή ατόμων που είναι άστεγα ή κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγα. Η φιλοξενία προσβλέπει, στο να υποστηρίξει τα φιλοξενούμενα άτομα ώστε μέσα από δωρεάν οργανωμένες εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες να ξεφύγουν από τον κύκλο του κοινωνικού τους αποκλεισμού και να επανενταχτούν στο κοινωνικό σύνολο σε διάστημα 6 μηνών (με δυνατότητα παράτασης άλλους 6 μήνες). Η P&G ανέλαβε τη δημιουργία μιας κοινωνικής κατοικίας αξιοποιώντας ένα ακίνητο του Δήμου στο Νέο Κόσμο και χορηγώντας τη ριζική και πλήρη ανακατασκευή και επίπλωση, ώστε να δημιουργηθεί μια ποιοτική και ασφαλής κατοικία φιλοξενίας οικογενειών. Αυτό έγινε πραγματικότητα τον Δεκέμβριο του 2014 και φιλοξενεί ήδη επτά οικογένειες

2. Ποιοι φιλοξενούνται στο «Σπίτι Αισιοδοξίας»;
Στο «Σπίτι Αισιοδοξίας» της P&G μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα έως 9 οικογένειες με στόχο τη συντομότερη δυνατή, επιτυχημένη και ασφαλή επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό και στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα διασφαλίζει την εναλλαγή των οικογενειών στην κοινωνική πολυκατοικία. Καθώς οι οικογένειες θα επανεντάσσονται επιτυχώς στο κοινωνικό σύνολο, άλλες οικογένειες που θα έχουν ανάγκη και θα πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια του Προγράμματος μπορούν να φιλοξενούνται στην κοινωνική κατοικία.

3. Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι οικογένειες;
Οι οικογένειες που φιλοξενούνται στο «Σπίτι Αισιοδοξίας» εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» του Δήμου Αθηναίων. Η διαδικασία επιλογής των φιλοξενουμένων οικογενειών διενεργείται από Διαπαραταξιακή Επιτροπή Αξιολόγησης μετά από εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, εγκύους και ηλικιωμένους, με γενικά και εισοδηματικά κριτήρια που έχει θέσει ο Δήμος Αθηναίων ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας, οδός Αγ. Κωνσταντίνου 14, Αθήνα - Τ.Κ. 10431, Τηλ. 210 5210616-618 Ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων www.cityofathens.gr

4. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Έλληνες ή αλλοδαπούς;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες ή άτομα ανεξαρτήτου ιθαγένειας, που είναι άστεγα ή κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγα ή διαβιούν σε ακατάλληλες ή και επισφαλείς συνθήκες. Δίνεται προτεραιότητα σε οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, εγκύους και ηλικιωμένους, με γενικά και εισοδηματικά κριτήρια που έχει θέσει ο Δήμος Αθηναίων.

5.Όποιος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του μπορεί να κάνει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» προβλέπει τη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία σε κατάλληλα διαμερίσματα, οικογενειών ή ατόμων που είναι άστεγα ή κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγα, ή διαβιούν σε ακατάλληλες ή και επισφαλείς συνθήκες. Η φιλοξενία προσβλέπει στο να υποστηρίξει τους φιλοξενούμενους ώστε, μέσα από δωρεάν οργανωμένες, εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες να ξεφύγουν από τον κύκλο του κοινωνικού τους αποκλεισμού και να επανενταχτούν στο κοινωνικό σύνολο, σε διάστημα 6 -12 μηνών. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε αίτηση στο σχετικό πρόγραμμα θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο Αθηναίων. Η διαδικασία επιλογής των φιλοξενούμενων οικογενειών διενεργείται από Διαπαραταξιακή Επιτροπή Αξιολόγησης μετά από εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας, οδός Αγ. Κωνσταντίνου 14, Αθήνα - Τ.Κ. 10431, Tηλ. 210 5210616-618 Προτεραιότητα δίδεται σε οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, εγκύους και ηλικιωμένους, με γενικά και εισοδηματικά κριτήρια που έχει θέσει ο Δήμος Αθηναίων ανεξαρτήτως ιθαγένειας.

6. Ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου;
Η προσφορά του ακινήτου και η επιλογή οικογενειών: Η διαδικασία επιλογής των φιλοξενουμένων οικογενειών διενεργείται από Διαπαραταξιακή Επιτροπή Αξιολόγησης μετά από εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Προτεραιότητα δίδεται σε οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, εγκύους και ηλικιωμένους, με γενικά και εισοδηματικά κριτήρια που έχει θέσει ο Δήμος Αθηναίων ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Επίσης, παρέχεται υποστήριξη οικογενειών από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων με στόχο την Κοινωνική και Εργασιακή τους επανένταξη: ψυχοκοινωνική στήριξη, ιατρικές εξετάσεις και διασύνδεση με τα Δημοτικά Ιατρεία, υλική υποστήριξη με τρόφιμα, ρούχα, βιβλία, κ.α. μέσω του «Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών», επαγγελματική συμβουλευτική και ανάπτυξη δεξιοτήτων, υποστήριξη της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

7. Πού μπορώ να ενημερωθώ περαιτέρω για το πρόγραμμα; 

Μπορείτε να ενημερωθείτε στις ιστοσελίδες www.spitiaisiodoxias.gr και www.cityofathens.gr