Τρεις ξεχωριστές συνταγές για να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών


Σπίτι
1/10/2019
Από την αρχαία Ελλάδα στην Ιταλία και από εκεί στα ντουλάπια της κουζίνας και της καρδιάς μας

Τα ζυμαρικά δεν είναι μόνο ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων, αλλά και ένα αναπόσπαστο, υψηλής θρεπτικής αξίας κομμάτι της διατροφής μας. Μπορεί οι Ιταλοί γείτονές μας να τα έχουν αναγάγει σε δικό τους «εθνικό» πιάτο, η πρώτη αναφορά της ύπαρξής τους όμως, χρονολογείται στην αρχαία Ελλάδα γύρω στο 1.000 π.Χ ως «λάγανον». Το λάγανον ήταν μία ιδιαίτερα φαρδιά επίπεδη ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε μακριές, στενές λωρίδες. Λίγους αιώνες αργότερα μεταφέρεται στην Ιταλία όπου και παίρνει τη λατινική ονομασία «laganum», που σήμερα μεταφράζεται σε «λαζάνια». Από το 15ο αιώνα και έπειτα παρατηρείται η μαζική τους πλέον παρασκευή, ενώ από τον 19ο αρχίζουν να εξαπλώνονται σε όλη την Ιταλία.

Παρότι πρόκειται για μία τροφή που μπορεί να καταναλωθεί από μικρά παιδιά μέχρι άτομα της τρίτης ηλικίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λανθασμένα ισχυρίζονται πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα παχυντικό προϊόν. Στην παραπάνω άποψη αποφάσισε να «απαντήσει» το 1998 η Ένωση Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών, καθιερώνοντας την 25η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, θέλοντας να γνωστοποιήσει σε παγκόσμια κλίμακα την «πολύτιμη» διατροφική αξία τους!

Δροσερή σαλάτα ζυμαρικών με σος γιαουρτιού

Ένας από τους πιο δημοφιλείς αλλά και εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος των «κοντών» ζυμαρικών (λ.χ. φιογκάκια, πένες, ριγκατόνι, κοχύλια) είναι όταν χρησιμοποιούνται ως βάση για σαλάτα. Παρακάτω έχουμε καταγράψει μία λίστα υλικών για να τολμήσετε να δημιουργήσετε μία από αυτές!

Θα χρειαστείτε:

200 gr βίδες (ή οποιοδήποτε άλλο «κοντό» ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
200
gr γαλοπούλα (ψιλοκομμένη)
1 φρέσκο κρεμμύδι
6 ντοματίνια
5 κ.σ. παρμεζάνα
πιπέρι
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. κέτσαπ
3 κ.σ. ελαιόλαδο

Πριν περάσετε στο βράσιμο των μακαρονιών, πρώτα θα χρειαστεί να ετοιμάσετε τη σος γιαουρτιού. Σε ένα μπολ θα ρίξετε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, την κέτσαπ, το ελαιόλαδο και το πιπέρι, ανακατεύοντας καλά το μείγμα σας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Έπειτα, θα τοποθετήσετε το μπολ στο ψυγείο, αφήνοντας το μείγμα να παγώσει για 15’ τουλάχιστον.

Στη συνέχεια, θα βράσετε τα ζυμαρικά σας ακολουθώντας τις οδηγίες που προτείνει η εταιρεία παραγωγής τους. Συνήθως για 200gr βίδες, χρειάζεται ½ lt νερό και δώδεκα λεπτά βράσιμο. Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει ζυμαρικά ολικής άλεσης, τότε υπολογίστε δύο με τρία λεπτά επιπλέον. Όταν τα ζυμαρικά σας είναι έτοιμα, τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην κατσαρόλα να κρυώσουν, ενώ προσθέτετε τη γαλοπούλα, το κρεμμύδι και τα ντοματίνια, τα οποία προηγουμένως έχετε κόψει σε κομματάκια. Ανακατεύετε τα υλικά με τα μακαρόνια και ρίχνετε τη σος που μέχρι πριν είχατε στο ψυγείο. Συνεχίζετε λίγο ακόμη με το ανακάτεμα μέχρι η σος να πάει σε όλα τα μακαρόνια και έπειτα η σαλάτα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα! Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και μερικά φύλλα βασιλικού, δυόσμου ή μαϊντανού για ντεκόρ και επιπλέον άρωμα!

Τρεις ξεχωριστές συνταγές για να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Σουφλέ ζυμαρικών με mix τυριών

Ένας εξίσου αγαπημένος τρόπος μαγειρέματος των ζυμαρικών, είναι όταν αυτά μπαίνουν στο φούρνο και χαρίζουν μία γευστική πανδαισία στον ουρανίσκο μας. Για να πραγματοποιήσετε τη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρειαστείτε απαραίτητα τα παρακάτω υλικά:

1 πακέτο πέννες (ή ριγκατόνι ή ταλιατέλες)
½ φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
150
gr τυρί ρεγκάτο τριμμένο
250
gr κασέρι τριμμένο
100
gr κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150
gr μπέικον ψιλοκομμένο
150
gr ζαμπόν ψιλοκομμένο
250
gr κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι
5-6 μανιτάρια (προαιρετικά)

Ξεκινώντας, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να βράσετε τα μακαρόνια που θα βάλετε στο σουφλέ, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Στη συνέχεια θα προετοιμάσετε τα υλικά σας ψιλοκόβοντας το μπέικον, το ζαμπόν, τα μανιτάρια και θα τα σοτάρετε με μπόλικο βούτυρο σε ένα τηγάνι για τρία με τέσσερα λεπτά.

Αφού βουτυρώσετε επαρκώς το ταψί ή το πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε, θα ρίξετε μέσα τα μακαρόνια απλώνοντάς τα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Στη συνέχεια θα ρίξετε τα τυριά, τα αλλαντικά, τα μανιτάρια, το αλατοπίπερο, την κρέμα γάλακτος και θα πασπαλίσετε με τριμμένο κασέρι. Τέλος, βάζετε το μαγειρικό σκεύος στο φούρνο στους 200°C (τιμή που ίσως διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλεκτρική συσκευή που διαθέτετε) και 30’ αργότερα το σουφλέ σας θα είναι έτοιμο!



Σπαγγέτι φριτάτα

Για εσάς που δεν το γνωρίζετε, η λέξη «φριτάτα» για τους Ιταλούς αναφέρεται στη δική μας ομελέτα, η οποία όμως αντί να παρασκευάζεται στο τηγάνι, μαγειρεύεται στο φούρνο. Είναι μία συνταγή εύκολη, γρήγορη και γευστική, που απολαμβάνετε ζεστή αλλά και κρύα. Για να προετοιμάσετε το πιάτο, θα πρέπει να έχετε τα εξής υλικά στην κουζίνα σας:

2 κ.γ. ελαιόλαδο
85
gr κοφτό μακαρονάκι
1 πράσο ψιλοκομμένο
3-4 ντοματίνια
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 μεγάλα αυγά
150 ml γάλα
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
100
gr κίτρινο τυρί
2 κ.σ. παρμεζάνα

Αρχικά, όπως και στις προηγούμενες συνταγές έτσι και σε αυτή, η πρώτη σας κίνηση πρέπει να είναι το βράσιμο των μακαρονιών για το οποίο θα εμπιστευτείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Στη συνέχεια, θα προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C (τιμή που ενδεχομένως διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλεκτρική συσκευή) και θα λαδώσετε επαρκώς το πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα αυγά προσθέτοντας γάλα και θυμάρι, ενώ καθώς συνεχίζετε το ανακάτεμα ρίχνετε λίγη ποσότητα από το κίτρινο τυρί και την παρμεζάνα τα οποία έχετε τρίψει προηγουμένως.

Τοποθετήστε στο πυρέξ ή το ταψί τα ζυμαρικά μαζί με τα ντοματίνια, την πιπεριά, το πράσο και από πάνω ρίξτε το μείγμα των αυγών. Για «κλείσιμο», πασπαλίστε με το υπολειπόμενο τυρί. Διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C, θα βάλετε το σκεύος στην «καμπίνα» και θα περιμένετε 30 με 40 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει η επιφάνεια το επιθυμητό χρώμα. Έπειτα η σπαγγέτι φριτάτα θα είναι έτοιμη για σερβίρισμα!