Τρεις νόστιμες προτάσεις για να γιορτάσετε το μήνα της πίτσας


Σπίτι
1/10/2019
Λαχταριστές συνταγές που αποδεικνύουν γιατί το δημοφιλές ιταλικό πιάτο κατάφερε να αγαπηθεί από όλο τον πλανήτη

Μπορεί οι Ιταλοί να ήταν ο λαός που καθιέρωσε και έκανε ευρέως γνωστή την πίτσα, όμως η ιστορία του αγαπημένου αυτού φαγητού ξεκινάει από τα βάθη της νεολιθικής εποχής. Σύμφωνα με τις παλαιότερες ιστορικές καταγραφές, οι άνθρωποι των σπηλαίων συνήθιζαν να προσθέτουν συστατικά στο ψωμί για να το κάνουν ακόμη πιο εύγευστο, ενώ λίγους αιώνες μετά Πέρσες στρατιώτες συνήθιζαν να τρέφονται με ένα επίπεδο ψωμί, το οποίο εμπλούτιζαν με στρώσεις τυριού και χουρμάδες για topping. Στην αρχαία Ελλάδα επίσης συναντάμε μία πιο σύγχρονη εκδοχή της πίτσας, με τους προγόνους μας να προτιμούν στα συστατικά το τυρί, τις ελιές και τα χόρτα.

Η πίτσα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, πρωτοεμφανίστηκε στη Νάπολη στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα και πωλούνταν σε υπαίθρια «περίπτερα» μπροστά από συνοικιακούς φούρνους. Τα υλικά που είχε τότε, περιορίζονταν στο τυρί, το σκόρδο, το αλάτι, το βασιλικό και το λαρδί. Μπορεί να μην μπορούμε να διευκρινίσουμε με ακρίβεια πότε μπήκε η ντομάτα στη συνταγή, πάντως το 1889 η παραδοσιακή συνταγή της «μαργαρίτας» δημιουργήθηκε τιμής ένεκεν της επίσκεψης της βασίλισσας Μαργαρίτας από τον Ναπολιτάνο σεφ της ταβέρνας «Pizzeria di Pietro e Basta Cosi», Raffaele Esposito. Οι Ιταλοί μετανάστες του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν το «παγκόσμιο» άνοιγμα του παραδοσιακού αυτού πιάτου, το οποίο βέβαια καθιερώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αφορμή λοιπόν το γεγονός πως ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως «ο μήνας της πίτσας», παρακάτω έχουμε καταγράψει τρεις εύκολες συνταγές για να το γιορτάσετε σπιτικά και… γευστικά, παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Πίτσα με ντομάτα - προσούτο - μοτσαρέλα

Για να πραγματοποιήσετε τη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρειαστεί πρώτα να σιγουρευτείτε πως διαθέτετε τα παρακάτω υλικά στην κουζίνα σας:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1½ φλιτζάνι νερό
2 φακελάκια μαγιά
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
2 ντομάτες τριμμένες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
3 μπάλες μοτσαρέλα κομμένες σε φέτες
100
gr προσούτο

Ξεκινώντας τη συνταγή, η ζύμη - δηλαδή η βάση της πίτσας - είναι το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να ετοιμάσετε. Σε ένα μπολ μεγάλου μεγέθους θα αναμείξετε τη μαγιά με τη ζάχαρη, προσθέτοντας το μισό περιεχόμενο από το φλιτζάνι με το νερό. Έπειτα, περιμένετε πέντε λεπτά μέχρι να αρχίσει το μείγμα να δημιουργεί φουσκάλες στην επιφάνεια. Σε ένα δεύτερο σκεύος κοσκινίζετε το αλεύρι και έπειτα το ανακατεύετε με το αλάτι. Προσθέτετε λίγο από το λάδι και ενώνετε το μείγμα με αυτό της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό που έχει το φλιτζάνι. Ανακατεύετε καλά το μείγμα και στη συνέχεια περνάτε στο ζύμωμα.

Αφού ρίξετε λίγο αλεύρι στον πάγκο σας, ρίχνετε πάνω το μείγμα και συνεχίζετε να ζυμώνετε για δέκα περίπου λεπτά, ωσότου η ζύμη σας να γίνει απόλυτα ομοιογενής και να μην κολλάει στα χέρια. Αν θεωρείτε πως χρειάζεται λίγο επιπλέον αλεύρι για να μην είναι κολλώδης, μπορείτε να προσθέσετε. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία, θα κάνετε τη ζύμη μία μεγάλη μπάλα, θα την τοποθετήσετε πάλι πίσω στο μπολ, το οποίο πρωτίστως θα έχετε λαδώσει καλά, και καλύπτοντας το σκεύος με ένα πανί, θα την αφήσετε για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ, συνεχίζετε με τη σάλτσα της πίτσας, βάζοντας την τριμμένη ντομάτα να βράσει με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ζάχαρη. Την αφήνετε να κρυώσει και προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200°C (η θερμοκρασία ενδέχεται να τροποποιείται ανάλογα με την ηλεκτρική συσκευή που διαθέτετε).

Στη συνέχεια, ανοίγετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο το οποίο τοποθετείτε σε ένα ταψί ή δύο μικρότερα, ανάλογα με το μέγεθός της. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού απλώνετε προσεκτικά τη σάλτσα στην επιφάνεια του φύλλου, πασπαλίζετε με το βασιλικό και τοποθετείτε ομοιόμορφα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε το ταψί σας στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και η ζύμη να ροδίσει επαρκώς. Περίπου 20’ μετά, μπορείτε να το αφαιρέσετε και να σερβίρετε την πίτσα σας!

Τρεις νόστιμες προτάσεις για να γιορτάσετε τον μήνα της πίτσας

Πίτσα με τέσσερα τυριά

Για να προετοιμάσετε αυτή την ανεπανάληπτη συνταγή, θα χρειαστείτε απαραίτητα τα παρακάτω υλικά:

1 φλιτζ. τυρί μοτσαρέλα
1 φλιτζ. έμενταλ (em
mental)
1/2 φλιτζ. τυρί γκοργκοντζόλα (gorgonzola)
1/2 φλιτζ. τυρί ρικότα (ricotta)
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
3 κ.γ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. ελαιόλαδο


2 κ.σ. νερό
1/2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. ρίγανη
1/3 κ.γ. αλάτι
1/3 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Η διαδικασία που περιγράψαμε στην πρώτη συνταγή για την προετοιμασία της ζύμης, είναι η ίδια που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε και σε αυτή.

Σε ένα μεγάλο σκεύος θα τοποθετήσετε τον πελτέ της ντομάτας, το ελαιόλαδο, το νερό, τη ζάχαρη, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Θα ανακατέψετε καλά τα υλικά σας και θα περιμένετε 20’ για να «δέσει» καλά το άρωμά τους. Συνεχίζετε δημιουργώντας το απαιτούμενο τρίμμα από τα τυριά που υπάρχουν στην παραπάνω λίστα και έπειτα προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200°C (η θερμοκρασία ενδέχεται να τροποποιείται ανάλογα με την ηλεκτρική συσκευή που διαθέτετε). Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει αρκετά, την ανοίγετε σε φύλλο, απλώνετε πάνω τη σάλτσα ντομάτας και τέλος προσθέτετε ομοιόμορφα τα τριμμένα τυριά. Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και έπειτα από 20 με 25 λεπτά, η πίτσα σας είναι έτοιμη για… απόλαυση!

Τρεις νόστιμες προτάσεις για να γιορτάσετε τον μήνα της πίτσας

Πίτσα από τον… τόπο σου

Για να ετοιμάσετε τη γνωστή και ως «ελληνική» πίτσα, θα χρειαστεί να διαθέτετε τα υλικά που υπάρχουν παρακάτω:

1 ½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
120
gr φέτα
120
gr κασέρι
1 ντομάτα (κομμένη σε κύβους)
1 ξερό κρεμμύδι
1 μικρή πιπεριά κέρατο (κομμένη σε ροδέλες)
1 κ.σ. ρίγανη
10 μαύρες ελιές
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Όπως και στις παραπάνω δύο συνταγές, έτσι και σε αυτή θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία για την παρασκευή της ζύμης.

Σε ένα βαθύ σκεύος βάζετε τη σάλτσα ντομάτας, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 °C (η θερμοκρασία ενδέχεται να τροποποιείται ανάλογα με την ηλεκτρική συσκευή που διαθέτετε). Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, απλώνετε το μείγμα ντομάτας που προετοιμάσατε και σκορπίζετε ομοιόμορφα τα υπόλοιπα υλικά, το κασέρι το οποίο προηγουμένως έχετε τρίψει, τη φρέσκια ντομάτα, τη φέτα που έχετε κάνει κύβους και τις ελιές. Τοποθετείτε το ταψί για 15 με 20 λεπτά στο φούρνο, περιμένοντας τη ζύμη να ροδίσει και τα τυριά να λιώσουν. Έπειτα, η πίτσα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα!