Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι για να απολαύσεις το χορταστικό αβοκάντο


Σπίτι
28/02/2020
Πειραματίσου με τον γευστικό «σύμμαχο» του οργανισμού

Το αβοκάντο είναι μία «πλούσια» υπερτροφή, υψηλής θρεπτικής αξίας, η οποία τα τελευταία χρόνια κατάφερε να καθιερωθεί στη μεσογειακή διατροφή. Η βελούδινη, βουτυράτη υφή του, η απλή και καθαρή γεύση του, το έχουν αναγάγει σε αναπόσπαστο συστατικό των γευμάτων μας, ενώ δεν χορταίνουμε να το απολαμβάνουμε σε κάθε πιθανή εκδοχή του. Ακριβώς γι’ αυτό, εάν έχεις στερέψει από πρωτότυπες ιδέες, παρακάτω ακολουθούν μερικές συνταγές από τις οποίες μπορείς να αντλήσεις έμπνευση, ώστε να δημιουργήσεις τους δικούς σου αναπάντεχους συνδυασμούς!

Πράσινες «φωλιές» με κοτοσαλάτα

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μία gourmet και ιδιαίτερη επιλογή για να προσθέσεις ως ορεκτικό σε ένα από τα επόμενα τραπέζια που θα διοργανώσεις στο σπίτι σου. Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

2 στήθη κοτόπουλο

4 αβοκάντο

ψιλοκομμένο σέλινο

6 κ.σ. γιαούρτι

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. μουστάρδα

πάπρικα (προαιρετικά)

Ξεκινάς με την παρασκευή της κοτοσαλάτας, τοποθετώντας σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το σέλινο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύεις καλά, μέχρι το μείγμα σου να ομογενοποιηθεί και το βάζεις στο ψυγείο για να κρυώσει. Συνεχίζεις με το κοτόπουλο, βράζοντας νερό με αλάτι και προσθέτοντας στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα βράζεις για 20 λεπτά, αφαιρείς την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνεις το κοτόπουλο να κρυώσει και έπειτα το κόβεις σε μικρά, ψιλά κομματάκια. Όταν το μείγμα έχει κρυώσει αρκετά, κόβεις τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρείς το κουκούτσι και ένα μικρό μέρος από το «σώμα» του φρούτου. Στη συνέχεια, γεμίζεις τη «λακκούβα» που έχει σχηματιστεί με το μείγμα σου, στο οποίο έχεις ήδη προσθέσει τα κομμάτια κοτόπουλου. Αν επιθυμείς, γαρνίρεις τη «φωλιά» με πάπρικα.

Extra tip: Όπως μπορείς να διαπιστώσεις ρίχνοντας μια «ματιά» στη φωτογραφία που ακολουθεί, οι συνδυασμοί υλικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι απεριόριστοι. Μη διστάσεις να πειραματιστείς λίγο παραπάνω μέχρι να βρεις το ιδανικό mix που θα συνοδεύει το αβοκάντο σου.

Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι για να απολαύσεις το χορταστικό αβοκάντο

Σάντουιτς με τόνο και αβοκάντο

Δεν υπάρχει καλύτερο σνακ για να τελειώσει γευστικά μία κουραστική ημέρα! Πρόκειται για ένα ελαφρύ και νόστιμο σάντουιτς, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής υλικά:

4 φέτες ψωμί του τοστ

μισό αβοκάντο κομμένο σε φέτες

1 συσκευασία τόνου σε νερό (στραγγισμένος)

4 κ.σ. μαγιονέζα

χυμό ενός λεμονιού

1 κ.γ. πάπρικα

φύλλα ρόκας

αλάτι

πιπέρι

Ξεκινάς στύβοντας το λεμόνι σε ένα πιατάκι και συνεχίζεις κόβοντας σε λεπτά κομμάτια το αβοκάντο, τα οποία τοποθετείς μέσα στο χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζεις τη μαγιονέζα, λίγο από το χυμό λεμονιού, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, τον τόνο και ανακατεύεις καλά, μέχρι τα υλικά σου να ομογενοποιηθούν. Απλώνεις μερικά φύλλα ρόκας πάνω στη φέτα του ψωμιού, προσθέτεις δύο κουταλιές από το μείγμα τόνου και συνεχίζεις με τα κομμάτια του αβοκάντο, τα οποία πασπαλίζεις με πάπρικα. Για ένα ακόμη πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείς να φρυγανίσεις το ψωμί σου στο φούρνο ή την τοστιέρα.

Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι για να απολαύσεις το χορταστικό αβοκάντο

«Βελούδινη» σούπα αβοκάντο

Εξίσου νόστιμο και ελαφρύ, αυτό το πιάτο είναι εύκολο στην προετοιμασία του και συνιστά μια εξαιρετική ιδέα για βραδινό γεύμα! Για να ετοιμάσεις τη βελούδινη σούπα αβοκάντο θα χρειαστείς:

1 αβοκάντο

300 γραμ. φρέσκο σπανάκι

50 γραμ. γιαούρτι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

χυμό ενός λεμονιού

1 κ.σ. λάδι

αλάτι

πιπέρι

Ξεκινάς με το σπανάκι, το οποίο πλένεις καλά και έπειτα βράζεις για πέντε λεπτά σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Στην συνέχεια, το βγάζεις από το μάτι, το σουρώνεις, αφήνοντας μόνο λίγη ποσότητα νερού στην κατσαρόλα σου. Κόβεις σε μικρά κομμάτια το αβοκάντο και το κρεμμύδι και τα περιχύνεις με το χυμό λεμονιού. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνεις το παραπάνω μείγμα μαζί με το σπανάκι, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύεις καλά με ένα μπλέντερ χειρός, ρίχνοντας σταδιακά λίγο νερό, έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν σε μία παχύρρευστη κρέμα. Σε περίπτωση που θέλεις τη σούπα σου λιγότερο πηχτή, προσθέτεις λίγο ακόμη από το νερό που έχεις κρατήσει στην κατσαρόλα. Μπορείς να γαρνίρεις το πιάτο σου με ξηρούς καρπούς, ροδέλες αγγούρι ή νιφάδες παρμεζάνας!

Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι για να απολαύσεις το χορταστικό αβοκάντο

Πράσινο smoothie με άρωμα πορτοκάλι

Μπορεί να είναι η τελευταία συνταγή στη λίστα, όμως είναι αυτή με την οποία αξίζει να ξεκινήσεις τη μέρα σου! Το πράσινο smoothie με γεύση πορτοκάλι, είναι ένα ρόφημα «πλούσιο» σε θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες που θα δώσει ακόμη περισσότερη ώθηση στο μεταβολισμό σου. Για να το πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς:

1 αβοκάντο

λίγα φύλλα σπανάκι

χυμό ενός πορτοκαλιού

1 κούπα γάλα αμυγδάλου

1 κ.σ. μέλι

Αφού καθαρίσεις το αβοκάντο από τη σάρκα του και το κόψεις σε κομματάκια, θα τοποθετήσεις όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και θα τα αναμείξεις σε χαμηλή ταχύτητα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο γάλα, ανάλογα με το πόσο πηχτή είναι η σύσταση του smoothie σου.

Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι για να απολαύσεις το χορταστικό αβοκάντο