Εύκολο και υγιεινό brunch στο σπίτι για όλη την οικογένεια


Σπίτι
4/12/2020
Μοναδικές συνταγές που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Μπορεί οι συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη ζωή μας να μην είναι ιδανικές, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να περνάμε περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας. Με άλλα λόγια, τώρα μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε έστω και προσωρινά την καθημερινότητά μας, επενδύοντας σε οικογενειακές συνήθειες που μπορούν να μας φέρουν ακόμα πιο κοντά. Και όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να έρθουμε πιο κοντά με τους άλλους, από το να απολαύσουμε παρέα ένα «πλούσιο» και χορταστικό γεύμα!

Ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα που το πρόγραμμα των μικρών μας αλλά και το δικό μας, δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, μπορούμε να μαζευτούμε όλοι γύρω από το τραπέζι και να μοιραστούμε ένα σπιτικό και θρεπτικό brunch, το οποίο θα δώσει περισσότερη ώθηση και γεύση στην ημέρα μας. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές εύκολες και υγιεινές προτάσεις που αξίζει να συμπεριλάβουμε στο οικογενειακό μενού.

Φριτάτα με πιπεριές και παρμεζάνα

Η φριτάτα είναι ένα πιάτο που μας έρχεται από τη γειτονική Ιταλία και ουσιαστικά, πρόκειται για μία ομελέτα που ψήνεται στον φούρνο. Είναι μία πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή, η προετοιμασία της οποίας απαιτεί πολύ λίγο χρόνο, ειδικότερα εάν αναλογιστούμε το μέγεθος της απόλαυσης που μας προσφέρει! Για να την πραγματοποιήσουμε θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-2 κ.σ. λάδι

-6 αβγά

-3 κόκκινες πιπεριές

-1 φρέσκο κρεμμυδάκι

-4 φύλλα βασιλικού

-50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

-Αλάτι

-Πιπέρι

Ξεκινάμε τη συνταγή μας χτυπώντας σε ένα μπολ τα αβγά, ενώ προσθέτουμε τον βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και την παρμεζάνα. Στη συνέχεια, σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λάδι το κρεμμυδάκι και τις πιπεριές. Έπειτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C. Ρίχνουμε το μείγμα με το αβγό στο τηγάνι και μόλις ο πάτος αρχίζει να ψήνεται, μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο. Περιμένουμε πέντε λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το πάνω μέρος και βγάζουμε το τηγάνι από τον φούρνο. Περιμένουμε λίγο να κρυώσει η φριτάτα και έπειτα, τη σερβίρουμε.

Εύκολο και υγιεινό brunch στο σπίτι για όλη την οικογένεια 

Αβοκάντο τοστ με τυρί και ντομάτα

Ένας από τους «πρωταγωνιστές» του σύγχρονου brunch είναι το αβοκάντο, ένα τρόφιμο με «πλούσια» θρεπτική αξία, το οποίο περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α, ασβεστίου, και Ω-3 λιπαρών οξέων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να το προσθέσουμε στο τραπέζι μας, όμως το αβοκάντο τοστ είναι η εκδοχή που μας επιτρέπει να κάνουμε τους περισσότερους πειραματισμούς. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε για να το ετοιμάσουμε, είναι να αφαιρέσουμε τη φλούδα, να πολτοποιήσουμε τη σάρκα του αβοκάντο και να την αλείψουμε πάνω σε φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμί, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Για ακόμα περισσότερη γεύση, μπορούμε να τρίψουμε από πάνω φέτα ή ένα άλλο τυρί, που αρέσει στα παιδιά. Για να κάνουμε το πιάτο ακόμα πιο απολαυστικό για τα μικρά μας, μπορούμε να κόψουμε μερικά ντοματίνια στη μέση και με αυτά να σχηματίσουμε ένα χαμογελαστό πρόσωπο στην επιφάνεια του τοστ.

Εύκολο και υγιεινό brunch στο σπίτι για όλη την οικογένεια 

Χορταστικά breakfast burritos με λαχανικά

Μπορεί το breakfast burrito να είναι ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του στο Μεξικό, όμως πλέον αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές για brunch σε κάθε άκρη του κόσμου! Αυτό συμβαίνει γιατί μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τους δικούς μας γευστικούς συνδυασμούς, προσθέτοντας στην τορτίγια μας τα υλικά που εμείς επιθυμούμε. Ένας από αυτούς τους συνδυασμούς είναι και το breakfast burrito με λαχανικά, για το οποίο χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:

-8 τορτίγιες

-200 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο

-1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

-1 καρότο τριμμένο

-1 κονσέρβα καλαμπόκι

-1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια

-1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια

-1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια

-1 σκελίδα σκόρδο

-Ρίγανη

-Λάδι

-Αλάτι

-Πιπέρι

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουμε για να προετοιμάσουμε τη συνταγή, είναι να κόψουμε σε κύβους το κολοκυθάκι και τις πιπεριές, να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και να τρίψουμε το καρότο. Έπειτα, θα βάλουμε σε μία κατσαρόλα τρεις κουταλιές της σούπας λάδι και θα σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτοντας το σκόρδο. Στη συνέχεια, θα ρίξουμε το καρότο, το καλαμπόκι (αφού το στραγγίξουμε), τις πιπεριές και το κολοκύθι, αφήνοντας τα υλικά να μαγειρευτούν για δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τέλος, θα προσθέσουμε το τυρί γκούντα και θα ανακατέψουμε. Θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180°C και έπειτα θα βάλουμε στις τορτίγιες τη γέμιση, θα τις διπλώσουμε σφιχτά και θα τις τοποθετήσουμε σε ένα πυρέξ. Θα ψήσουμε τα burritos για πέντε λεπτά στον φούρνο και έπειτα θα τα σερβίρουμε, συνδυάζοντάς τα με δροσερό γιαούρτι.

Εύκολο και υγιεινό brunch στο σπίτι για όλη την οικογένεια 

Λαχταριστό σάντουιτς με scrambled eggs

Σε περίπτωση που θέλουμε να απολαύσουμε το αβγό με έναν διαφορετικό και πιο ιδιαίτερο τρόπο, τότε η συνταγή που ακολουθεί αξίζει να έχει μία θέση στο τραπέζι μας! Για να την πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-4 ψωμάκια brioche

-8 αβγά

-1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

-1 κ.γ. άνηθο

-3 κ.σ. βούτυρο

-Αλάτι

-Πιπέρι

Ξεκινάμε τη συνταγή, αλείφοντας τα ψωμάκια με λίγο βούτυρο και βάζοντάς τα στον φούρνο για λίγα λεπτά. Σε ένα μεγάλο μαγειρικό σκεύος, χτυπάμε τα αβγά, προσθέτοντας άνηθο, κρεμμυδάκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις λιώσει επαρκώς, ρίχνουμε το μείγμα με τα αβγά και ανακατεύουμε, μέχρι τα αβγά να μαγειρευτούν. Όταν τα αβγά είναι έτοιμα, γεμίζουμε με αυτά τα ψωμάκια και εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό ή μία φέτα σολομού για ένα πιο gourmet αποτέλεσμα.

Εύκολο και υγιεινό brunch στο σπίτι για όλη την οικογένεια 

Τέλος, μην ξεχνάμε πως δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις παραπάνω συνταγές, αλλά μπορούμε πάντα να πραγματοποιήσουμε τις δικές μας προσθήκες και αφαιρέσεις στη λίστα των υλικών, δημιουργώντας ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα που θα ταιριάζει απόλυτα με τα γούστα μας!