Εναλλακτικές συνταγές για μελομακάρονα για εσένα που προσέχεις τη διατροφή σου


Σπίτι
27/11/2020
Πώς θα απολαύσουμε το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο γλυκό χωρίς ενοχές

Ένας λόγος που οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, είναι τα γλυκά εδέσματα που τις κάνουν ακόμη πιο απολαυστικές. Οι μελένιες δίπλες, οι αφράτοι κουραμπιέδες, η «χιονισμένη» βασιλόπιτα και τα ζουμερά μελομακάρονα, συνιστούν τις παραδοσιακές, χριστουγεννιάτικες γεύσεις που μας κάνουν να ανυπομονούμε για την έλευση των γιορτών και να απορούμε με το πέρας αυτών, γιατί να μην μπορούμε να τις απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.

Η αλήθεια είναι πως όταν υπάρχει στο τραπέζι μία πιατέλα γεμάτη μελομακάρονα καθόλη τη διάρκεια των γιορτών, είναι κάπως δύσκολο να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας και να μην ενδώσουμε ξανά και ξανά στον πειρασμό. Ωστόσο, επειδή πολλές από εμάς προσπαθούμε να προσέχουμε τη διατροφή μας, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει εναλλακτικές συνταγές για μελομακάρονα, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να απολαύσουμε το αγαπημένο μας γιορτινό γλυκό, χωρίς ενοχές αυτά τα Χριστούγεννα.

Θρεπτικά μελομακάρονα χωρίς ψήσιμο

Για εμάς που θέλουμε να συνοδεύουμε τον καφέ μας με κάτι γλυκό, η συνταγή που ακολουθεί είναι μία ελαφριά και χορταστική εναλλακτική των παραδοσιακών μελομακάρονων, η οποία δεν απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά ούτε τη χρήση φούρνου. Περιλαμβάνει, ωστόσο, παρόμοια συστατικά με εκείνα των κλασικών μελομακάρονων και είναι εξίσου γευστική. Για να την πραγματοποιήσουμε θα χρειαστούμε:

-300 γρ. νιφάδες βρώμης

-250 γρ. καρύδια

-1 κ.σ. μέλι

-8 με 10 χουρμάδες μουλιασμένους στο νερό

-Χυμό ενός πορτοκαλιού

-Ξύσμα πορτοκαλιού

-1/4 κ.γ. κανέλα

-1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

Ξεκινάμε αλέθοντας τις νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν σκόνη και έπειτα κάνουμε το ίδιο με τα καρύδια. Βάζουμε τη σκόνη της βρώμης σε ένα μεγάλο μαγειρικό σκεύος, προσθέτουμε τους χουρμάδες, το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο, ανακατεύοντας καλά τα υλικά, μέχρι το μείγμα να δείχνει ομοιόμορφο. Τέλος, βάζουμε το τρίμμα καρυδιού σε ένα πιάτο και μέσα σε αυτό, πλάθουμε μικρά μπαλάκια από το μείγμα. Έπειτα, απλώς απολαμβάνουμε!

Εναλλακτικές συνταγές για μελομακάρονα για εσένα που προσέχεις τη διατροφή σου 

Ζουμερά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Η συνταγή που ακολουθεί παρακάτω, είναι εκείνη που προτείνουν συχνά οι διατροφολόγοι σε όσους παρουσιάζουν διαβήτη ή έχουν αποκλείσει τη ζάχαρη από τη διατροφή τους. Παρότι τα συγκεκριμένα μελομακάρονα διαθέτουν ζαχαρίνη αντί για ζάχαρη, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο γευστικό με εκείνο της παραδοσιακής συνταγής. Για να την πραγματοποιήσουμε θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-300 γρ. λάδι

-50 γρ. ζαχαρίνη σκόνη

-200 γρ. νερό

-360 γρ. χυμό πορτοκάλι

-Ξύσμα πορτοκαλιού

-1 κ.γ. σόδα

-2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

-660 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-Καρύδι τριμμένο

-Κανέλα

Ξεκινάμε ρίχνοντας το λάδι, 30 γρ. ζαχαρίνης, τον χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με τη σόδα και λίγο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο μπολ. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά, λίγο λίγο, ανακατεύοντας με το χέρι μας, ώσπου η ζύμη να γίνει μαλακή και να πλάθεται εύκολα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C και έπειτα, δημιουργούμε με τη ζύμη μικρά και μεγάλα μελομακάρονα, τα οποία τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό ταψί. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε τα μελομακάρονα για 25 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζαχαρίνη για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «δέσει». Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από το ταψί, θα περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν και στη συνέχεια, θα τα βουτήξουμε προσεκτικά στο ζεστό σιρόπι για να μελώσουν. Τέλος, θα τα πασπαλίσουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι.

Καλό είναι απλώς, όταν ολοκληρώσουμε τη συνταγή, να πλύνουμε απευθείας το ταψί που χρησιμοποιήσαμε, μιας και τα υπολείμματα από τα μελομακάρονα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα... επίμονα, όταν ξεραθούν. Ακριβώς για αυτό, χρησιμοποιούμε το ισχυρό υγρό πιάτων Fairy Ultra, το οποίο χάρη στη συμπυκνωμένη σύνθεσή του διαλύει τα λίπη, χαρίζοντας στα μαγειρικά σκεύη μας εκθαμβωτική καθαριότητα.

Μελομακάρονα με αλεύρι ολικής άλεσης

Μία εξαιρετική εναλλακτική των παραδοσιακών μελομακάρονων με λιγότερες θερμίδες, είναι τα μελομακάρονα με αλεύρι ολικής άλεσης, τα οποία είναι εξίσου ζουμερά και λαχταριστά! Για να την πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε τα υλικά που υπάρχουν στην παρακάτω λίστα:

-80 γρ. λάδι

-300 γρ. χυμό πορτοκαλιού

-290 γρ. καστανή ζάχαρη

-700 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

-1 κ.γ. κανέλα

-½ κ.γ. γαρύφαλλο

-3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

-Ξύσμα πορτοκαλιού

-Μία φλούδα πορτοκαλιού

-Μία βανίλια

-320 γρ. νερό

-90 γρ. μέλι

-Ένα στικ κανέλας

-Χυμό από μισό λεμόνι

-100 γρ. καρύδι τριμμένο

-100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τα 90 γρ. ζάχαρης, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Έπειτα, ρίχνουμε το πρώτο μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C. Στη συνέχεια, παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα οποία τοποθετούμε στην επιφάνεια ενός αντικολλητικού ταψιού. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε τα μελομακάρονα για 20 λεπτά.

Ταυτόχρονα, προετοιμάζουμε το σιρόπι για τα μελομακάρονα, βράζοντας σε χαμηλή φωτιά την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό, το στικ κανέλας, τη φλούδα από το πορτοκάλι και το μέλι για 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, θα αφαιρέσουμε το σκεύος από τη φωτιά, θα προσθέσουμε τον χυμό του λεμονιού και θα ανακατέψουμε το σιρόπι. Τέλος, θα σιροπιάσουμε με αυτό τα μελομακάρονα, όταν αυτά θα έχουν κρυώσει, βουτώντας τα ένα-ένα μέσα στο σιρόπι και γαρνίροντας με τριμμένο καρύδι και αμύγδαλο.

Εναλλακτικές συνταγές για μελομακάρονα για εσένα που προσέχεις τη διατροφή σου 

Όποια από τις παραπάνω συνταγές και αν αποφασίσετε να ετοιμάσετε, το σίγουρο είναι πως με τα μελομακάρονα στο μενού, τα φετινά Χριστούγεννα θα έχουν τη γεύση που τους αξίζει. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις δικές σας προσθήκες και αφαιρέσεις στη λίστα των υλικών, δημιουργώντας ένα άκρως γευστικό και πρωτότυπο αποτέλεσμα που ταιριάζει απόλυτα στα γούστα σας.