Συνταγή για τραγανή και γλυκιά κολοκυθόπιτα


Σπίτι
1/10/2021

Αν υπάρχει ένα λαχανικό, το οποίο έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο με το φθινόπωρο, αυτό είναι δίχως αμφιβολία η κολοκύθα, δηλαδή η «βασίλισσα» του Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα λαχανικό «πλούσιο» σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, το οποίο έχει την «τιμητική» του την παρούσα περίοδο, αφού αποτελεί το σήμα κατατεθέν της γιορτής του Halloween.

Τι καλύτερο, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε από το να ετοιμάσουμε παρέα με τα μικρά μας, φαναράκια από κολοκύθες και στη συνέχεια, να αξιοποιήσουμε τη σάρκα που θα αφαιρέσουμε από τα λαχανικά, για να φτιάξουμε γευστικά εδέσματα, όπως μία πίτα με κολοκύθα γλυκιά, η οποία θα ξετρελάνει με τη γεύση της όλα τα μέλη της οικογένειας; Άλλωστε, η κολοκύθα είναι ένας ισχυρός «σύμμαχος» του οργανισμού μας, εξαιρετικά «πλούσιος» σε βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες, ο οποίος ενισχύει τη φυσική άμυνά μας και αξίζει σίγουρα μία θέση στη διατροφή μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να επωφεληθούμε από τα διατροφικά οφέλη της κολοκύθας είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην κουζίνα, πραγματοποιώντας μία συνταγή για κολοκυθόπιτα γλυκιά.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε καταγράψει μία συνταγή, ώστε να παρασκευάσουμε εύκολα και γρήγορα μία τραγανή, γλυκιά κολοκυθόπιτα, δηλαδή ένα νόστιμο και ωφέλιμο φαγητό, το οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε όλες τις ώρες της ημέρας, από νωρίς το πρωί με τον καφέ μας, μέχρι αργά το βράδυ που θέλουμε ένα πιο ελαφρύ γεύμα.

Τα πρώτα βήματα για τραγανή και γλυκιά κολοκυθόπιτα

Πριν προχωρήσουμε με τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή για κολοκυθόπιτα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η παρασκευή μίας πίτας στο ταψί, αφήνει δύσκολα λίπη και υπολείμματα τροφών στην επιφάνεια του σκεύους, τα οποία ακόμη και έπειτα από πολύωρο μούλιασμα και καλό τρίψιμο, παραμένουν σε αυτό. Διότι μπορεί η διαδικασία παρασκευής της κολοκυθόπιτας να είναι εύκολη, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το πλύσιμο του ταψιού.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να επενδύσουμε σε ένα υγρό πιάτων, όπως το Fairy Platinum Quickwash, το οποίο χάρη στην ισχυρή σύνθεσή του καθαρίζει αποτελεσματικά και γρήγορα τα πιάτα μας, ενώ εμποδίζει την επαναπόθεση των υπολειμμάτων κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, ώστε τα σκεύη μας να είναι σίγουρα καθαρά. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για την προετοιμασία της πιο εύκολης κολοκυθόπιτας, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα.

Έπειτα, μπορούμε να προχωρήσουμε στα βήματα που χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε μία τραγανή πίτα με κολοκύθα γλυκιά, αρκεί να βεβαιωθούμε πως έχουμε στην κουζίνα μας τα εξής υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1 κιλό κολοκύθα τριμμένη
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • Δυόσμο
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη άχνη

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή για κολοκυθόπιτα, προετοιμάζοντας τον «πρωταγωνιστή» του πιάτου, δηλαδή την κολοκύθα, την οποία αφού ανοίξουμε προσεκτικά στο πάνω μέρος, εκεί που βρίσκεται το κοτσάνι, θα την καθαρίσουμε και θα αφαιρέσουμε τους σπόρους. Έπειτα, θα κόψουμε την κολοκύθα σε κομμάτια, θα τρίψουμε τα κομμάτια στον τρίφτη και θα τοποθετήσουμε το τρίμμα της κολοκύθας σε ένα σουρωτήρι, ώστε να στραγγίξουν τα υγρά.

Συνταγή για τραγανή και γλυκιά κολοκυθόπιτα

Αναμειγνύουμε τα υλικά και ψήνουμε την πίτα με κολοκύθα γλυκιά

Το επόμενο βήμα για την παρασκευή της συνταγής για κολοκυθόπιτα γλυκιά είναι να πάρουμε ένα μεγάλο μπολ και να ρίξουμε μέσα το τρίμμα της κολοκύθας, προσθέτοντας τη ζάχαρη, τα καρύδια (τα οποία προηγουμένως θα έχουμε τρίψει), την κανέλα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Θα ανακατέψουμε τα υλικά, ώστε να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους. Αυτό θα είναι το μείγμα για την κολοκυθόπιτα που θα ετοιμάσουμε. Έπειτα, θα βάλουμε δύο φύλλα κρούστας στη βάση ενός ταψιού και θα τα απλώσουμε προσεκτικά, ώστε να καλύψουν την επιφάνεια του σκεύους. Θα αλείψουμε με ελαιόλαδο το πάνω φύλλο και πριν προχωρήσουμε με το γέμισμα της πιο τέλειας κολοκυθόπιτας, θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180°C, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας».

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας θα τοποθετήσουμε τη γέμιση της κολοκυθόπιτας κατά μήκος του ταψιού, απλώνοντας καλά και προσεκτικά το μείγμα της κολοκύθας, ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του φύλλου. Όταν θα έχουμε βάλει όλο το μείγμα στο ταψί, θα το καλύψουμε με άλλα δύο φύλλα κρούστας και θα τα αλείψουμε με ελαιόλαδο. Καλό θα ήταν να ραντίσουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας με κολοκύθα γλυκιά, ώστε να γίνει ακόμα πιο τραγανή.

Το τελευταίο βήμα της συνταγής για κολοκυθόπιτα γλυκιά είναι να τοποθετήσουμε το ταψί στην καμπίνα του φούρνου και να ψήσουμε την πίτα μας για μία περίπου ώρα, ελέγχοντας τακτικά την απόχρωση στην επιφάνεια του φύλλου. Όταν θα έχει αποκτήσει ένα «πλούσιο» χρυσαφί χρώμα, η τέλεια κολοκυθόπιτα θα είναι πλέον έτοιμη. Θα βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο και θα αφήσουμε τη γλυκιά κολοκυθόπιτα να κρυώσει, για να μπορέσουμε να την απολαύσουμε.

Τέλος, αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε με γευστικές «πινελιές» τη γλυκιά κολοκυθόπιτά μας, μπορούμε να τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνειά της με μπόλικη ζάχαρη άχνη ή κανέλα, αφού όμως έχει κρυώσει καλά και είμαστε σίγουρες πως η ζάχαρη δεν θα κολλήσει, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.