Ετοιμάζουμε στο σπίτι τη δική μας λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα


Σπίτι
24/02/2023

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία μέρα για την οποία ανυπομονούμε κάθε χρόνο. Όχι μόνο επειδή μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά διότι μέσα από τα διαχρονικά έθιμα του τόπου, μας φέρνει ακόμη πιο κοντά με τις «ρίζες» μας.

Το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού, τα νηστίσιμα πιάτα που δεν λείπουν από το τραπέζι μας και φυσικά, η αγαπημένη μας λαγάνα, είναι μόνο μερικές από τις παραδοσιακές «πινελιές» που καθιστούν την Καθαρά Δεύτερα την πιο απολαυστική Δευτέρα όλου του έτους. Ωστόσο, μόνο λίγοι γνωρίζουν πως η λαγάνα είναι το πιο παλιό από τα έθιμα της Σαρακοστής, αφού πρόκειται για μία παράδοση που χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Να αναφέρουμε απλώς ότι υπάρχει σχετική αναφορά στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη καθώς και ότι σε ένα κείμενό του, ο Ρωμαίος λυρικός ποιητής Οράτιος αναφέρεται στη λαγάνα ως «το γλύκισμα των φτωχών». Και επειδή δεν νοείται Καθαρά Δευτέρα δίχως λαγάνα, παρακάτω έχουμε καταγράψει μία εύκολη και απλή συνταγή, για να δημιουργήσουμε φέτος τη δική μας σπιτική λαγάνα, έχοντας τα παιδιά μας ως βοηθούς στη διαδικασία της παρασκευής.

Ξεροψημένη σπιτική λαγάνα με μέλι και σουσάμι

Είναι αλήθεια πως το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας απαιτεί μία πολύωρη προετοιμασία. Ωστόσο, μία διαδικασία που μας υποχρεώνει να σπαταλάμε μπόλικο χρόνο και ενέργεια, είναι το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών που χρησιμοποιήσαμε για να προετοιμάσουμε τους σαρακοστιανούς μεζέδες. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να εξοικονομήσουμε χρόνο, ώστε να τον αφιερώσουμε σε όλα εκείνα που μας κάνουν να ανυπομονούμε για την Καθαρά Δευτέρα;

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να επενδύσουμε στην ισχυρή δύναμη του Fairy Max Power, του απορρυπαντικού πιάτων που αποτελεί τη γρηγορότερη λύση καθαρισμού. Πιο αναλυτικά, το Fairy Max Power διαθέτει μία πρωτοποριακή, πρακτική συσκευασία και μία συμπυκνωμένη σύνθεση, η οποία δημιουργεί «πλούσιο» αφρό και σαπουνάδα. Έτσι, αρκεί μία σταγόνα για να μας χαρίσει πεντακάθαρα πιάτα, εύκολα και γρήγορα. Με ελάχιστη προσπάθεια, λιγότερο τρίψιμο και χρόνο, διασπά τα σκληρά και επίμονα λίπη και προσφέρει στα σκεύη μας μία αστραφτερή καθαριότητα. Μάλιστα, χάρη στο καπάκι anti-leak που διαθέτει, αποτρέπει το στάξιμο και τις διαρροές, ενώ μας επιτρέπει να λαμβάνουμε εύκολα την ποσότητα απορρυπαντικού που χρειαζόμαστε μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Εφόσον διαθέτουμε αυτόν τον ισχυρό «σύμμαχο» στην κουζίνα μας, μπορούμε να προχωρήσουμε με την παρασκευή της λαγάνας, χωρίς να μας αγχώνει το ζήτημα του χρόνου. Για να παρασκευάσουμε τη λαγάνα, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά στον πάγκο της κουζίνας μας:

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδo
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/3 κούπα ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
  • 2 κ.γ. μαγιά
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • Νερό
  • 4 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. μέλι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας προετοιμάζοντας τη μαγιά. Θα βάλουμε σε ένα μπολ 100 ml νερό, θα ρίξουμε μέσα λίγη ζάχαρη και τη μαγιά, περιμένοντας μέχρι να αρχίσει το μείγμα να δημιουργεί μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε με την παρασκευή της ζύμης, ρίχνοντας σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι.

Θα ανακατέψουμε για λίγο το μείγμα του αλευριού και έπειτα, θα προσθέσουμε σε αυτό το μείγμα της μαγιάς. Θα συνεχίσουμε το ανακάτεμα έως ότου αρχίσει το μείγμα να γίνεται ομοιόμορφο. Μετά θα προσθέσουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και την υπόλοιπη ζάχαρη, επιμένοντας με το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε ζύμη. Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μία μαγειρική σπάτουλα, ώστε να ξεκολλήσουμε εύκολα τη ζύμη από τα τοιχώματα του σκεύους.

Όταν θα έχουμε μετατρέψει τη ζύμη σε μία ενιαία μπάλα, μπορούμε να περάσουμε στο ζύμωμα. Θα αλευρώσουμε μία λεία επιφάνεια -όπως τον πάγκο της κουζίνας μας- και στη συνέχεια, θα απλώνουμε και θα μαζεύουμε τη ζύμη, μέχρι να γίνει μαλακή και αφράτη. Για να διαπιστώσουμε αν η ζύμη είναι έτοιμη, μπορούμε να ελέγξουμε πόσο κολλώδης είναι. Διότι όσο λιγότερο κολλώδης είναι, τόσο το καλύτερο.

Χέρια πλάθουν ζύμη

Μόλις η ζύμη αποκτήσει την επιθυμητή υφή, θα την τυλίξουμε καλά με μία μεμβράνη και θα την αφήσουμε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει για δύο περίπου ώρες. Έπειτα, όταν θα είναι έτοιμη, θα την τοποθετήσουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, θα τη ζυμώσουμε για ένα λεπτό και θα τη χωρίσουμε σε δύο κομμάτια.

Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να ελευθερώσουμε τον πάγκο της κουζίνας από τα σκεύη που έχουμε χρησιμοποιήσει, ώστε να έχουμε αρκετό χώρο για να πλάσουμε τη λαγάνα. Πλένοντας τα σκεύη μας με το Fairy Max Power, όχι μόνο θα καθαρίσουμε εύκολα και γρήγορα τα σκεύη μας, αλλά θα τους προσφέρουμε και μία αψεγάδιαστη καθαριότητα.

Αφού ολοκληρώσουμε το πλύσιμο των πιάτων, θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180°C. Θα απλώσουμε με τέτοιον τρόπο κάθε κομμάτι της ζύμης, ώστε να αποκτήσει ύψος ενός εκατοστού και μήκος 40 εκατοστών. Η ζύμη θα δείχνει λεπτή, όμως κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα φουσκώσει ξανά. Στη συνέχεια, θα «ντύσουμε» δύο ταψιά με λαδόκολλα και θα τοποθετήσουμε μία λαγάνα σε κάθε ταψί. Χρησιμοποιώντας το χερούλι ενός μαχαιριού θα δημιουργήσουμε παράλληλες γραμμές από μικρά βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια της κάθε λαγάνας.

Έπειτα, θα βράσουμε μία μικρή ποσότητα νερού και μέσα σε αυτή θα ρίξουμε το μέλι. Θα ανακατέψουμε καλά τα υλικά και με το μείγμα που θα δημιουργήσουμε θα αλείψουμε τις λαγάνες μας. Στη συνέχεια, θα πασπαλίσουμε την επιφάνεια κάθε λαγάνας με μπόλικο σουσάμι. Όταν ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα, θα βάλουμε τα ταψιά με τις λαγάνες στον φούρνο και θα ψήσουμε τις λαγάνες μας για 30 με 40 λεπτά στους 180°C. Μόλις οι λαγάνες αρχίσουν να αποκτούν μία χρυσαφένια απόχρωση, θα τις βγάλουμε από τον φούρνο, θα τις αλείψουμε μία ακόμη φορά με το μείγμα από το νερό και το μέλι και θα περιμένουμε να κρυώσουν για να τις απολαύσουμε με τους αγαπημένους μας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η συγκεκριμένη συνταγή είναι μία καλή ευκαιρία να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά στην κουζίνα, εφόσον και εκείνα έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο. Συνεπώς, μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθειά τους για την προετοιμασία της σπιτικής λαγάνας, ώστε να νιώσουν πως έκαναν και εκείνα κάτι για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.