Εναλλακτική μαγειρίτσα με μανιτάρια για το πασχαλινό τραπέζι


Σπίτι
1/04/2021

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Πάσχα είναι μία ξεχωριστή περίοδος για κάθε καλοφαγά, αφού τα έθιμα που περιλαμβάνει, φέρνουν στο τραπέζι μας μοναδικά εδέσματα, παραδοσιακές γεύσεις του τόπου και γευστικά πιάτα, που δεν συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Ένα από αυτά τα πιάτα είναι και η μαγειρίτσα, η πασχαλινή σούπα που μας περιμένει στο τραπέζι μετά την Ανάσταση, σηματοδοτώντας έτσι και το τέλος της Σαρακοστής. Ωστόσο, ακριβώς επειδή η παραδοσιακή συνταγή της μαγειρίτσας περιλαμβάνει κρέας, δεν είναι εξίσου ευχάριστη για όλους και οι χορτοφάγοι της παρέας, αποκλείονται αμέσως από την απόλαυση του συγκεκριμένου πιάτου.

Ακριβώς για αυτό, φέτος μπορούμε να τολμήσουμε μία πρωτότυπη, εναλλακτική πασχαλινή σούπα που θα απολαύσουν εξίσου όλοι, δηλαδή τη μυρωδάτη μαγειρίτσα με μανιτάρια, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους να τη δοκιμάσουν και να εκπλαγούν ευχάριστα με τη λαχταριστή και «πλούσια» γεύση της. Μπορεί να μην διαθέτει κρέας, που θεωρείται το βασικό συστατικό του παραδοσιακού πιάτου, όμως η εναλλακτική μαγειρίτσα με μανιτάρια δεν υστερεί σε απόλαυση και νοστιμιά!

Νηστίσιμη μυρωδάτη μαγειρίτσα με μανιτάρια

Η συνταγή για μαγειρίτσα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απλή. Για να ετοιμάσουμε τη δική μας πασχαλινή σούπα με μανιτάρια, δηλαδή τη νηστίσιμη μυρωδάτη μαγειρίτσα με μανιτάρια, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα και να συγκεντρώσουμε τα παρακάτω υλικά:

  • ½ κιλό μανιτάρια πλευρώτους
  • ½ κιλό μανιτάρια πορτομπέλο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μαρούλι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 ψιλοκομμένο πράσο
  • 1 λίτρο νερό
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 αβγά
  • Χυμό δύο λεμονιών

1ο βήμα

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε την προετοιμασία της μαγειρίτσας με μανιτάρια, είναι να προετοιμάσουμε τα υλικά μας. Συνεπώς, ξεκινάμε την εναλλακτική αυτή συνταγή για μαγειρίτσα, καθαρίζοντας καλά τα μανιτάρια πλευρώτους, ξεφλουδίζοντας τα μανιτάρια πορτομπέλο και ψιλοκόβοντας το μαρούλι, τον άνηθο, τον μάραθο, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμύδια και το ξερό κρεμμύδι.

Εναλλακτική μαγειρίτσα με μανιτάρια για το πασχαλινό τραπέζι

2ο βήμα

Συνεχίζουμε με την εναλλακτική μαγειρίτσα μας, ρίχνοντας μία μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε μία κατσαρόλα και σοτάροντας τα μανιτάρια, μέχρι να μαλακώσουν, αφού πρώτα τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να καλύψουμε τα υλικά και τόσο ώστε η ποσότητα να αντιστοιχεί στα πιάτα που σκοπεύουμε να σερβίρουμε, όταν ολοκληρώσουμε τη σούπα με τα μανιτάρια μας. Αφήνουμε, λοιπόν το περιεχόμενο της κατσαρόλας να βράσει για 10 με 15 λεπτά και έπειτα, ρίχνουμε το ρύζι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 20 με 25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.

3ο βήμα

Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να καθαρίσουμε τον πάγκο της κουζίνας μας και να τον απελευθερώσουμε από τα σκεύη που δεν χρειαζόμαστε πλέον, ώστε να δημιουργήσουμε χώρο για το σερβίρισμα και την προετοιμασία του αβγολέμονου που θα βάλουμε στη σούπα με τα μανιτάρια. Χρησιμοποιώντας για το πλύσιμο των πιάτων το ισχυρό υγρό πιάτων Fairy Ultra Original, που με λίγες μόνο σταγόνες διαλύει τα λίπη στη στιγμή και προσφέρει εκθαμβωτική καθαριότητα στα σκεύη μας, θα ξεμπερδέψουμε πολύ γρήγορα και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προετοιμασία της εναλλακτικής μαγειρίτσας μας.

4ο βήμα

Θα συνεχίσουμε με το αβγολέμονο, λοιπόν, ρίχνοντας σε ένα μπολ τα αβγά με τον χυμό των λεμονιών και χτυπώντας γρήγορα με ένα σύρμα, μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει. Έπειτα, θα ρίξουμε σιγά-σιγά το ζουμί της σούπας μανιταριών μέσα στο αβγολέμονο, επιμένοντας με το ανακάτεμα. Όταν το μείγμα του αβγολέμονου θα έχει έρθει στην κατάλληλη θερμοκρασία, θα το ρίξουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και θα σιγοβράσουμε τη σούπα με τα μανιτάρια για ένα λεπτό, μέχρι να πήξει ελαφρά.

Εναλλακτική μαγειρίτσα με μανιτάρια για το πασχαλινό τραπέζι

Η εναλλακτική μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη! Προτού προχωρήσουμε, ωστόσο, στο σερβίρισμα και μοιράσουμε τη μαγειρίτσα με μανιτάρια στα πιάτα των καλεσμένων μας, μπορούμε να τη γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, για να της χαρίσουμε επιπλέον γεύση και νοστιμιά. Το σίγουρο είναι πως αυτή την πασχαλινή σούπα, θα θελήσουν να την «τιμήσουν» όλοι!