Αλμυρές και γλυκές συνταγές για ένα ρομαντικό δείπνο αποκλειστικά για δύο


Σπίτι
3/03/2021

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου παραμένει μία καλή ευκαιρία για να γιορτάσουμε και να ξεφύγουμε λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, παρέα με τον σύντροφό μας. Παρά το γεγονός ότι αρκετός κόσμος τείνει να παραβλέπει τη συγκεκριμένη γιορτή, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ημέρα των ερωτευμένων δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να έρθουμε πιο κοντά με τον άνθρωπό μας και να του εκφράσουμε με ένα συμβολικό δώρο τα συναισθήματα που τρέφουμε για εκείνον.

Η αλήθεια είναι πως στην αγορά, υπάρχουν αναρίθμητες προτάσεις δώρων για την 14η Φεβρουαρίου, όμως καμία από αυτές δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα δώρο που είναι φτιαγμένο από τα… χεράκια μας. Ακριβώς για αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τη φετινή «γιορτή της αγάπης», είναι να αφιερώσουμε τον χρόνο που απαιτείται, ώστε να ετοιμάσουμε ένα λαχταριστό και ολοκληρωμένο γεύμα, αποκλειστικά για δύο. Επενδύοντας στις συνταγές που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω και δημιουργώντας την ανάλογη ρομαντική ατμόσφαιρα στο σπίτι, οι φετινοί εορτασμοί του Αγίου Βαλεντίνου, θα συνθέσουν μία μοναδική ανάμνηση που θα θυμόμαστε για πολλά ακόμη χρόνια.

«Πολύχρωμη» σαλάτα λάχανο με μυζήθρα

Σε ένα καλό εστιατόριο, θα ξεκινούσαμε το γεύμα μας με μία χορταστική σαλάτα. Το ίδιο, λοιπόν, θα κάνουμε και στο σπίτι μας, απολαμβάνοντας μία γευστική «πανδαισία» από λάχανο και μυζήθρα. Για να ετοιμάσουμε αυτή την απλή, αλλά γευστική σαλάτα, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • ½ λάχανο
  • ½ λάχανο κόκκινο
  • 1 καρότο
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 200 γρ. μυζήθρα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. φασκόμηλο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

Αφού πλύνουμε καλά τις πιπεριές και τρίψουμε τα λάχανα με το κατάλληλο εργαλείο, θα τα προσθέσουμε όλα μαζί σε μία μεγάλη σαλατιέρα. Από πάνω θα τρίψουμε το καρότο, το οποίο προηγουμένως θα έχουμε καθαρίσει καλά και θα προσθέσουμε αλάτι, πιπέρι και ξύδι. Θα ρίξουμε τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και θα γαρνίρουμε τη σαλάτα μας, πασπαλίζοντας με τριμμένη μυζήθρα και φασκόμηλο. Έπειτα, θα τη σερβίρουμε!

Αλμυρές και γλυκές συνταγές για ένα ρομαντικό δείπνο αποκλειστικά για δύο 

Θρεπτική βελουτέ σούπα από αβοκάντο

Αμέσως μετά τη σαλάτα, σειρά έχει το ορεκτικό, δηλαδή το πιάτο που μας ανοίγει την όρεξη και μας προετοιμάζει για το κυρίως γεύμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θρεπτική σούπα βελουτέ από αβοκάντο είναι μία εξαιρετική επιλογή, που περιλαμβάνει τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας από το «καλάθι» του Φεβρουαρίου. Για να την πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • 2 αβοκάντο
  • 1 ντομάτα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • Νερό
  • Φύλλα σπανάκι baby, παρμεζάνα, κρουτόν (προαιρετικά)

Θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία της συνταγής, αφαιρώντας από το αβοκάντο τη φλούδα, το κουκούτσι και κόβοντας το «σώμα» του φρούτου σε μικρά κομμάτια. Έπειτα, θα πλύνουμε καλά την ντομάτα και θα την κόψουμε σε κομμάτια. Θα βάλουμε όλα τα υλικά -το αβοκάντο, την ντομάτα, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και τον χυμό του λεμονιού, εκτός από το νερό- σε ένα μπλέντερ και θα τα ανακατέψουμε καλά. Όταν τα υλικά θα έχουν ομογενοποιηθεί, θα ελέγξουμε εάν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, για να γίνει η σούπα πιο κρεμώδης και λιγότερο πηχτή. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα προσθέσουμε και την ποσότητα νερού που απαιτείται. Τέλος, θα σερβίρουμε τη σούπα σε δύο βαθιά μπολ, γαρνίροντας με λίγη τριμμένη παρμεζάνα, μερικά φύλλα σπανάκι baby ή κρουτόν.

Must tip: Αφού ολοκληρώσουμε και την προετοιμασία της σούπας, καλό θα ήταν να καθαρίσουμε τον πάγκο της κουζίνας και να πλύνουμε τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος στον οποίο θα προετοιμάσουμε το κυρίως πιάτο του δείπνου. Χρησιμοποιώντας το ισχυρό υγρό πιάτων Fairy Platinum Quickwash, που διεισδύει γρήγορα και αποδυναμώνει τα υπολείμματα τροφών από τα πιάτα, θα ξεμπερδέψουμε πολύ γρήγορα, καταβάλλοντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια.

Αλμυρές και γλυκές συνταγές για ένα ρομαντικό δείπνο αποκλειστικά για δύο 

Χορταστικό ριζότο με μανιτάρια και μαϊντανό

Το κυρίως γεύμα είναι και ο «πρωταγωνιστής» του δείπνου μας. Επειδή όμως το μενού του Αγίου Βαλεντίνου θα περιλαμβάνει επίσης ορεκτικό και επιδόρπιο, καλό είναι να επιλέξουμε να ετοιμάσουμε ένα πιάτο χορταστικό και ελαφρύ, όπως το ριζότο με μανιτάρια και μαϊντανό. Για να το πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • 500γρ. μανιτάρια
  • 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
  • 1.500 ml ζωμό κρέατος
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή, βάζοντας σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι τρεις κουταλιές από το ελαιόλαδο και θα περιμένουμε να ζεσταθεί ,για να προσθέσουμε τα μανιτάρια και να τα σοτάρουμε για δέκα λεπτά. Θα προσθέσουμε αλάτι, πιπέρι και θα συνεχίσουμε το ανακάτεμα, ώσπου τα μανιτάρια να ροδίσουν. Έπειτα, θα αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας και θα αδειάσουμε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο, που θα έχουμε καλύψει με χαρτί κουζίνας.

Θα ρίξουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και θα το επανατοποθετήσουμε στο μάτι της κουζίνας, περιμένοντας να ζεσταθεί. Θα ρίξουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι -τα οποία προηγουμένως θα έχουμε ψιλοκόψει σε λεπτά κομμάτια- και θα προσθέσουμε το ρύζι. Θα σοτάρουμε για τέσσερα με πέντε λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διαφανείς και θα «σβήσουμε» με κρασί. Όταν το ρύζι ρουφήξει το κρασί, θα προσθέσουμε ένα φλυτζάνι από τον ζωμό και θα ανακατέψουμε καλά, χαμηλώνοντας τη φωτιά στη μέση και αφήνοντας το ρύζι να σιγοβράσει, έως ότου απορροφήσει τον ζωμό.

Θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε ζωμό για τα επόμενα 20 με 25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μετατραπεί σε έναν παχύρευστο χυλό. Προς το τέλος των 25 λεπτών, θα ρίξουμε αλάτι, πιπέρι, θα προσθέσουμε τα μανιτάρια, την τριμμένη παρμεζάνα και το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά. Θα αφήσουμε το ριζότο να βράσει μόνο του για δύο λεπτά και έπειτα, θα αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Τέλος, θα προσθέσουμε το ριζότο στα πιάτα και θα γαρνίρουμε με μπόλικο, φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Αλμυρές και γλυκές συνταγές για ένα ρομαντικό δείπνο αποκλειστικά για δύο 

Ζουμερό σουφλέ σοκολάτας

Το τελευταίο πιάτο του δείπνου μας θα είναι το επιδόρπιο, το οποίο είναι βέβαιο πως θα εκπλήξει και με το παραπάνω το σύντροφό μας. Το σουφλέ σοκολάτας απαιτεί ελάχιστα υλικά και για να το προετοιμάσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής:

  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 3 αβγά
  • Ζάχαρη άχνη ή σαντιγί (προαιρετικά)

Για να ξεκινήσουμε τη συνταγή, θα χρειαστεί πρώτα να παρασκευάσουμε τη μους, λιώνοντας με τη μέθοδο μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο. Όταν και τα δυο λιώσουν καλά και ομογενοποιηθούν σε ένα ομοιόμορφο σοκολατένιο μείγμα, θα αποσύρουμε τη σοκολάτα από τη φωτιά και θα τη ρίξουμε σε ένα δεύτερο σκεύος. Έπειτα, θα χωρίσουμε τα αβγά, χτυπώντας τα ασπράδια τους με το αλάτι, ρίχνοντας σιγά-σιγά τη ζάχαρη και επιμένοντας στο χτύπημα μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε μία αφράτη μαρέγκα.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, θα ρίξουμε τους κρόκους των αβγών στη λιωμένη σοκολάτα και θα ανακατέψουμε καλά -μέχρι η σοκολάτα να αφομοιώσει τους κρόκους. Έπειτα, θα προσθέσουμε το 1/3 της μαρέγκας στη σοκολάτα και θα συνεχίσουμε το ανακάτεμα -μέχρι να ρίξουμε όλο το μείγμα. Αμέσως μετά, θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 200°C, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας», θα μοιράσουμε το μείγμα στα σκεύη που διαθέτουμε (τα τοιχώματα των οποίων θα έχουμε αλείψει με βούτυρο) και θα ψήσουμε τα σουφλέ μας στη μεσαία σχάρα για οκτώ με δέκα λεπτά. Όταν ξεφουρνίσουμε το γλυκό, μπορούμε να το γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη ή σαντιγί.

Αλμυρές και γλυκές συνταγές για ένα ρομαντικό δείπνο αποκλειστικά για δύο 

Να θυμάσαι πως οι παραπάνω συνταγές είναι καθαρά ενδεικτικές και σκοπό έχουν να σε εμπνεύσουν να δημιουργήσεις το δικό σου ξεχωριστό, ρομαντικό δείπνο για την ημέρα των ερωτευμένων. Συνεπώς, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις κατά γράμμα τη λίστα των υλικών, αλλά να πραγματοποιήσεις προσθήκες και αφαιρέσεις, για ένα λαχταριστό αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται απόλυτα, τόσο στα δικά σου γούστα, όσο και εκείνα του συντρόφου σου.