Η ημέρα της μητέρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα


Οικογένεια
5/05/2021

Ο Μάιος είναι ο μήνας που γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης και της ανθοφορίας, δηλαδή την αναγέννηση της «μητέρας» φύσης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, έχει καθιερωθεί ως η «ημέρα μητέρας» και είναι μία ημέρα αφιερωμένη αποκλειστικά σε όλες τις μητέρες του κόσμου, στα πρόσωπα εκείνα που εκπροσωπούν τη γονιμότητα, που «κυοφορούν» την ελπίδα και το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρόκειται, για ένα σημαντικό ορόσημο που μας υπενθυμίζει την αξία της λέξης «μητέρα» -κάτι που οι άνθρωποι αναγνώριζαν ήδη από τα αρχαία χρόνια.

Πράγματι, μπορεί η ημέρα της μητέρας να διοργανώθηκε και να καθιερώθηκε από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Άννα Τζάρβις στα μέσα του 19ου αιώνα, όμως στην πραγματικότητα, οι πρώτες αναφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας χρονολογούνται πίσω στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Εάν θέλεις να μάθεις, λοιπόν, πώς από τη μητέρα Γαία φτάσαμε να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας, συνέχισε να διαβάζεις, για να ξετυλίξεις μαζί μας το «κουβάρι» της ιστορίας.

Αντλώντας έμπνευση από την παράδοση των αρχαίων

Σύμφωνα με έναν αρχαίο θρύλο, η «μητέρα» όλων, δηλαδή η Γη ή αλλιώς Γαία, ήταν η σύζυγος του Ουρανού και μία υπέρτατη θεότητα, αφού από εκείνη πίστευαν πως γεννήθηκε ο κόσμος. Αυτή τη λατρεία κληροδότησε αργότερα και στην κόρη της, τη Ρέα, δηλαδή τη «Μητέρα των Θεών» και σύζυγο του Κρόνου. Η μυθολογία ήθελε τη Ρέα να είναι η πρώτη γυναίκα που γέννησε με κανονικό τοκετό και μεγάλωσε τα παιδιά της δίνοντάς τους γάλα. Για αυτό η Ρέα ήταν η ξεχωριστή γυναίκα που οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν με γιορτές κάθε άνοιξη, καθώς για εκείνους εκπροσωπούσε τη γονιμότητα και την ανθοφορία της γης. Χιλιάδες χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1865, η Άννα Τζάρβις, η εκπρόσωπος του αμερικανικού γυναικείου κινήματος, αποφάσισε να αναβιώσει την ημέρα της μητέρας, με το όνομα «Mothers’ Friendship Day», την πρώτη «ημέρα της μητέρας» που πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η ημέρα της μητέρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Φτάνοντας από το «MothersFriendship Day» στο σήμερα

Παρότι η «Mothers’ Friendship Day» της Τζάρβις ήταν εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική θρησκεία, στην πραγματικότητα η δημιουργός της είχε κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό της. Σκοπός της Τζάρβις, μέσα από αυτό το εγχείρημα, ήταν να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο γυναικείας ενδυνάμωσης, μέσα από το οποίο κάθε Αμερικανίδα μητέρα θα είχε τη δυνατότητα να μιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με άλλες γυναίκες που βίωναν ή είχαν βιώσει αυτή τη συναρπαστική εμπειρία, αλλά και τις δυσκολίες της μητρότητας. Αυτή η πρωτοποριακή κίνηση έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες της εποχής να βρουν ένα ασφαλές «καταφύγιο», πραγματοποιώντας τακτικές συναντήσεις, μέσα από τις οποίες έβρισκαν τη δύναμη και τη στήριξη, για να συνεχίζουν να προσφέρουν το καλύτερο σε εκείνες, αλλά και τις οικογένειές τους.

Από τη «μητέρα» Γαία στη χριστιανική εορτή της Υπαπαντής

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μέχρι το 1960 στη χώρα μας, η ημέρα της μητέρας είχε και έναν δεύτερο, βαθιά θρησκευτικό χαρακτήρα και εορταζόταν στις 2 Φεβρουαρίου μαζί με την εορτή της Υπαπαντής. Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία, εκείνη ήταν η ημέρα που η Παναγία με τον Ιωσήφ πήγαν τον νεογέννητο Ιησού στον Ναό να πάρει την ευλογία, δηλαδή να σαραντίσει. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων και τη σταδιακή εξάπλωση του αμερικανικού εθίμου της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, η Ελλάδα ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, καθιερώνοντας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως μία τιμητική ημέρα για κάθε μητέρα.

Η ημέρα της μητέρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Κλείνοντας, ανεξάρτητα από πού προέρχεται η Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας, έχει σπουδαία σημασία το τι πρεσβεύει. Και αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη ουσία, είναι να μοιραστούμε αυτή την ημέρα με την ξεχωριστή και αναντικατάστατη γυναίκα που αποκαλούμε «μητέρα». Είτε αποφασίσουμε να γιορτάσουμε μαζί της την ημέρα της μητέρας, είτε να της χαρίσουμε μερικά λουλούδια και μία μεγάλη αγκαλιά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ό,τι και να κάνουμε, δεν φτάνει για να της ανταποδώσουμε τη φροντίδα και την αγάπη που έχουμε εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια! Όσο για εσάς που ακόμη απορείτε πότε είναι η ημέρα της μητέρας, φέτος «πέφτει» στις 9 Μαΐου!