Οι αλλαγές στη διάθεσή σου κατά την περίοδό σου είναι κάτι το φυσιολογικό


Ευ Ζην
4/08/2020
Αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της περιόδου και τι μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις

Ο ερχομός της περιόδου σού δείχνει ότι το σώμα σου είναι υγιές και λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Όμως, ορισμένες φορές συνοδεύεται από παρενέργειες που μπορεί να σε ζορίζουν –όπως οι αλλαγές στη διάθεσή σου κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Με λίγη προσοχή στη διαχείριση, οι αλλαγές στη διάθεση λόγω της περιόδου σου, δεν χρειάζεται να επηρεάζουν τη συμπεριφορά σου. Εδώ συγκεντρώνουμε ορισμένες συμβουλές για να σε βοηθήσουμε να τις αντιμετωπίσεις, καθώς και να σου εξηγήσουμε πότε χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια.

 

Τι προκαλεί τις αλλαγές στη διάθεση;

 

Αρχικά, ας δούμε τι προκαλεί τις αλλαγές στη διάθεση όταν έχεις περίοδο. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή αλλιώς PMS μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικά «σκαμπανεβάσματα», που ξεκινούν έως και μία εβδομάδα πριν από την περίοδό σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τη μια στιγμή να νιώθεις ότι είσαι έτοιμη να αρχίσεις να κλαις και την επόμενη ότι θες να ουρλιάξεις από θυμό –κι όλα αυτά μέσα στην ίδια ημέρα!

 

Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση προκαλούνται από τις μεταβολές στις ορμόνες της περιόδου στο σώμα σου τις ημέρες πριν από την εμμηνόρροια. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στη διάθεση λίγο πριν από την περίοδο οφείλονται στην απότομη πτώση των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό σου. Η σεροτονίνη είναι μια σημαντική χημική ουσία του εγκεφάλου που ανεβάζει τη διάθεσή σου και τη διατηρεί σε υψηλά επίπεδα. 

 

Κάποια κορίτσια, μεταξύ των υπόλοιπων αλλαγών στη διάθεση πριν από την περίοδό τους, εμφανίζουν και άγχος προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Διάβασε περισσότερα για το άγχος προεμμηνορροϊκού συνδρόμου εδώ: Περίοδος και άγχος.

 

Τι συμβαίνει αν έχω πολύ έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

 

Αν και πολλές από εμάς νιώθουμε νευρικές ή κακόκεφες κατά τη διάρκεια της περιόδου μας, κάποια κορίτσια έχουν την τάση να εμφανίζουν πιο ακραίες αλλαγές στη διάθεση όταν έχουν περίοδο. Αυτό ονομάζεται PMDD –ή προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή.

 

Αν εμφανίζεις πέντε ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, ίσως να πάσχεις από PMDD:

 

  • Έντονη λύπη ή απελπισία
  • Διαρκής ευερεθιστότητα και θυμός, που μπορεί να περιλαμβάνει ξεσπάσματα προς αγαπημένα πρόσωπα
  • Αισθήματα έντασης ή άγχους
  • Κρίσεις πανικού
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Κλάμα
  • Αδιαφορία για καθημερινές δραστηριότητες και σχέσεις
  • Προβλήματα σκέψης ή συγκέντρωσης
  • Αίσθηση έλλειψης ελέγχου ή εξουθένωσης
  • Κόπωση
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Έντονες λιγούρες ή βουλιμικές τάσεις

Αυτά τα συμπτώματα αλλαγών στη διάθεση περνούν μετά την περίοδό σου. Αν συνεχίζεις να νιώθεις το ίδιο καθ’ όλη  τη διάρκεια του μήνα, τότε το θέμα δεν είναι η PMDD. Ενδεχομένως η αιτία να είναι κάποιο ψυχολογικό ή σωματικό πρόβλημα.

Τι μπορώ να κάνω για τις αλλαγές στη διάθεση λόγω περιόδου;

Προκειμένου να καταπολεμήσεις και να διαχειριστείς τις αλλαγές στη διάθεση πριν από την περίοδό σου και κατά τη διάρκειά της, υπάρχουν διάφορες μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου:

  1. Πρώτα από όλα, ασκήσου! Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι οι χημικές ουσίες της «χαράς» που παράγει ο εγκέφαλός σου και ανεβάζουν τη διάθεσή σου. Θυμάσαι αυτήν τη ζωντάνια που αισθάνεσαι μετά το τρέξιμο ή μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τις φίλες σου; Γι’ αυτήν είναι υπεύθυνες οι ενδορφίνες.
  2. Έπειτα, προσπάθησε να αποφύγεις την καφεΐνη και τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Επηρεάζουν τη διάθεσή σου, προκαλώντας σου υπερκινητικότητα, ενώ αργότερα κάνουν την ενέργειά σου να πέσει απότομα. Αν έχεις ήδη αλλαγές στη διάθεση ανεξάρτητα από την περίοδό σου, τα σκαμπανεβάσματα της ενέργειας που προκαλεί η ζάχαρη και η καφεΐνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για εσένα.
  3. Τέλος, προσπάθησε να ελαττώσεις το στρες. Το στρες, παρόλο που δεν προκαλεί τις αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της περιόδου, σίγουρα μπορεί να τις κάνει χειρότερες. Προσπάθησε όσο μπορείς να αποφεύγεις τις αγχωτικές δραστηριότητες και καταστάσεις πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, ώστε να δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να χαλαρώνει.
  4. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, επικοινώνησε με τον γιατρό σου για να συζητήσετε τις πιθανές επιλογές φαρμακευτικής αγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις, η λήψη φαρμάκων μόνο κοντά στην περίοδό σου μπορεί να βοηθήσει. Μαζί μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη λύση για εσένα.