Μη σε πιάνει πανικός αν υποφέρεις από συμπτώματα ακράτειας


Ευ Ζην
30/07/2021

Από την εγκυμοσύνη, μέχρι την περιεμμηνόπαυση και μετά, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα σου, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της ουροδόχου κύστης, που συνοδεύεται από ακράτεια. Όμως αυτό, δεν χρειάζεται να επηρεάζει τις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Αν και συχνά συνδέεται με την εμμηνόπαυση ή την εγκυμοσύνη, η ακράτεια ούρων μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Δεν χρειάζεται να έχεις μπει στην εμμηνόπαυση για να πάσχεις από εξασθενημένη κύστη, αλλά, όποια κι αν είναι η ηλικία σου, είναι πιθανό να σου προκαλεί αμηχανία.

Είναι ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών και, ευτυχώς, είτε είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεις την αδυναμία ελέγχου της κύστης σου, είτε το έχεις βιώσει ξανά στο παρελθόν, τα πράγματα έχουν αλλάξει από άποψη ιατρικής έρευνας και προστασίας.

Πράγματι, η ακράτεια ούρων που οφείλεται σε εξασθενημένη κύστη μπορεί να θεραπευτεί, να αντιμετωπιστεί ή ακόμα και να ιαθεί –εφόσον, φυσικά, δεν αγνοείς το πρόβλημα, με την ελπίδα ότι θα περάσει από μόνο του.

Συμπτώματα ακράτειας ούρων

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες είναι οι πιο συχνές ενδείξεις ακράτειας ούρων, ώστε να μπορείς να αποκλείσεις άλλα προβλήματα και να θεραπεύσεις τα σωστά συμπτώματα. Μεταξύ άλλων, αυτά είναι:

  • Απώλεια ούρων όταν βήχεις, φταρνίζεσαι ή γυμνάζεσαι
  • Απώλεια ούρων ενώ πηγαίνεις προς το μπάνιο
  • Ξύπνημα πάνω από δύο φορές στη μέση της νύχτας για ούρηση
  • Συχνές ουρολοιμώξεις

Αιτίες ακράτειας ούρων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να σου προκαλούν ακράτεια ούρων:

Εξασθενημένοι μύες πυελικού εδάφους

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στις αρχές της εμμηνόπαυσης, οι μύες του πυελικού εδάφους τείνουν να εξασθενούν φυσικά. Οι αδύναμοι μύες της ουροδόχου κύστης, συνεπάγονται με μικρότερο έλεγχο της κύστης και συχνότερη ανάγκη για επίσκεψη στο μπάνιο.

Πρόπτωση

Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα «κρέμονται» πιο χαμηλά, σε θέση που πιέζει το πυελικό έδαφος. Ορισμένες γυναίκες που έχουν πρόπτωση, περιγράφουν ότι αισθάνονται ένα «εξόγκωμα» στον κόλπο, στο σημείο όπου κρέμεται πιο χαμηλά ένα όργανο. Το όργανο αυτό μπορεί να είναι η μήτρα, η κύστη ή το έντερο. Η πρόπτωση ασκεί πίεση στο πυελικό έδαφος.

Μειωμένη ελαστικότητα της ουροδόχου κύστης

Η βάση της κύστης σου, μπορεί να χάσει την ελαστικότητά της και να δυσκολεύεται να τεντώσει για να «χωρέσει» περισσότερα ούρα καθώς γεμίζει. Η επιπλέον πίεση στην κύστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εντείνει αυτό το πρόβλημα. Κατά συνέπεια, όταν η κύστη ερεθίζεται, προκαλεί μια αίσθηση «υπερδραστηριότητας», που σε κάνει να νιώθεις ότι θέλεις να πας πιο συχνά στην τουαλέτα και ότι δεν μπορείς να ελέγξεις την κύστη σου.

Πτώση οιστρογόνων

Μία στις 100 γυναίκες μπαίνει στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40. Αν βιώνεις πρόωρη εμμηνόπαυση, η παραγωγή οιστρογόνων του σώματός σου μειώνεται. Όταν αυτό συμβεί, είναι πιθανό να εκδηλώσεις ακράτεια ούρων, επειδή δεν υπάρχουν πλέον τα οιστρογόνα που βοηθούσαν τους ιστούς γύρω από την κύστη σου να παραμείνουν δυνατοί και να λειτουργούν σωστά.

Αύξηση βάρους

Οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση, έχουν την τάση να «βάζουν» βάρος, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους. Από τη στιγμή που οι μύες του πυελικού εδάφους σου υποστηρίζουν μεγάλο μέρος του σωματικού βάρους σου, το περιττό βάρος ασκεί πίεση σε αυτούς τους μυς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να υποστηρίξουν την κύστη σου. Αυτό ονομάζεται ακράτεια από προσπάθεια.

Τι μπορείς να κάνεις αν εκδηλώνεις ακράτεια ούρων

Ακόμα κι αν δεν έχεις αδύναμη κύστη αυτή τη στιγμή, το να ενδυναμώσεις τους πυελικούς μυς σου με ασκήσεις, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, ενώ αν έχεις ακράτεια, αυτές οι ασκήσεις θα βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να το κάνουν δύσκολο, αλλά προσπάθησε να διατηρήσεις το φυσιολογικό, υγιές βάρος σου και να προστατευτείς από λοιμώξεις, ακολουθώντας τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, π.χ. με το να σκουπίζεσαι με φορά από μπροστά προς τα πίσω και να πίνεις αρκετά υγρά.

Ο/η ιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει να «εκπαιδεύσεις» την κύστη σου και να σου μιλήσει για το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία της πρόπτωσης ή άλλων παθήσεων που ενδέχεται να προκαλούν την ευαισθησία της κύστης σου.

Ό,τι κι αν συμβεί, μπορείς πάντα να νιώθεις καθαρή και γεμάτη αυτοπεποίθηση, ακόμα και αν υπάρξουν διαρροές, με τη σειρά Always Discreet, αφού τα σερβιετάκια, οι σερβιέτες και τα εσώρουχα Always Discreet, προσφέρουν εξαιρετική προστασία από την ακράτεια ούρων.

Τα σερβιετάκια και οι σερβιέτες Always Discreet, έχουν λεπτό πάχος και εύκαμπτη σχεδίαση για μικρή έως μεσαία προστασία, ενώ το εσώρουχο διαθέτει δύο LeakGuards™, που αντιμετωπίζουν ακόμα και τις μεγάλες διαρροές.