Υγιεινό μαγείρεμα στον ατμό


Ευ Ζην
6/09/2019
Αν σας απασχολούν τα πρόσθετα λιπαρά από το μαγειρικό λάδι όταν σοτάρετε ή τηγανίζετε τα λαχανικά, θυμηθείτε ότι ο πιο υγιεινός και απλός τρόπος μαγειρέματος είναι το μαγείρεμα στον ατμό.

Όπως μας λέει η Regina Santos, ειδική σε θέματα υγείας και διατροφής από το Λος Άντζελες, «με το μαγείρεμα στον ατμό, οι τροφές διατηρούν τη φυσική διατροφική τους αξία». Δείτε λοιπόν τις συμβουλές που μας δίνει.

Διατήρηση των θρεπτικών συστατικών

Η Regina λέει ότι με το μαγείρεμα στον ατμό διατηρούνται τα υγρά των λαχανικών και των πηγών πρωτεϊνών (π.χ. ψάρια), ειδικότερα στις τροφές που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β και η βιταμίνη C. Και τονίζει: «πιστεύω ότι το μαγείρεμα στον ατμό είναι η καλύτερη λύση, ειδικά όταν μαγειρεύουμε ψάρι, μπρόκολο, πιπεριές, σπανάκι ή κολοκύθα». «Με το σοτάρισμα και το τηγάνισμα μπορεί να χαθούν κάποιες από τις βιταμίνες. Αντίθετα, με το μαγείρεμα στον ατμό διατηρείται όλη η διατροφική αξία της τροφής. Η βιταμίνη Β συμβάλλει στον μεταβολισμό της ενέργειας από τις τροφές, γι' αυτό και είναι τόσο σημαντική η διατήρηση της διατροφικής αξίας».

Σε λιγότερο από δέκα λεπτά

Σύμφωνα με τη Regina, για να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας λαχανικά με τον σωστό τρόπο, δεν χρειάζεστε συσκευές τελευταίας τεχνολογίας ή ακριβούς ατμομάγειρες. «Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα τηγάνι wok ή μια κατσαρόλα», μας λέει. Και μας προτείνει:

 

  • Χρησιμοποιήστε ένα καλάθι ατμού ή ένα σκεύος ατμού.
  • Αφήστε το νερό να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά σε μεσαία-χαμηλή θερμοκρασία.
  • Αφού πλύνετε και κόψετε τα λαχανικά, τοποθετήστε τα στο καλάθι. Για τα περισσότερα λαχανικά, ο χρόνος ψησίματος είναι κάτι λιγότερο από 10 λεπτά.
  • Ελέγξτε τα μετά τα 2-3 πρώτα λεπτά ψησίματος και στο τέλος τρυπήστε τα με ένα πιρούνι για να δείτε πόσο έχουν ψηθεί.

Χρήσιμες πληροφορίες

Παρόλο που το μαγείρεμα στον ατμό είναι εύκολο και απλό, η Regina μάς εφιστά την προσοχή σε ορισμένα ζητήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη:

 

  • Μην αφήσετε τα ήδη ψημένα λαχανικά στο σκεύος ενώ το νερό είναι ακόμη ζεστό, καθώς θα εξακολουθήσουν να ψήνονται. Απομακρύνετε το καλάθι από τη φωτιά και τοποθετήστε το στον νεροχύτη ώστε να στραγγιστεί το ζεστό νερό.
  • Προτού προσθέσετε ντρέσινγκ, χυμό λεμονιού ή μπαχαρικά, αφήστε τα λαχανικά να κρυώσουν για μερικά λεπτά. Αφού κρυώσουν λίγο, είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
  • Μην ξεχνάτε ότι το κάθε λαχανικό χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να ψηθεί, για παράδειγμα: σπαράγγι: 5-10 λεπτά· παντζάρι: 5-15 λεπτά· μπρόκολο: 10-12 λεπτά· λαχανάκια Βρυξελλών: 10-15 λεπτά· λάχανο: 10-15 λεπτά· καρότο: 5-15 λεπτά· κουνουπίδι: 10-12 λεπτά· πατάτα: 15-25 λεπτά.

Τέλεια ψημένος σολομός

Όπως υποστηρίζει η Regina, ο σολομός είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της υγιεινής διατροφής και ο καλύτερος τρόπος να τον μαγειρέψετε είναι 10 με 15 λεπτά στον ατμό. «Όταν τηγανίζουμε ή σοτάρουμε τον σολομό, υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί και σε κανέναν δεν αρέσει να τρώει στεγνό ψάρι», προσθέτει. «Όταν μαγειρεύω σολομό στον ατμό, προσθέτω μπαχαρικά, ίσως και λίγο άνηθο, ώστε το ψάρι να πάρει όλες αυτές τις γεύσεις όσο ψήνεται». Μόλις ψηθεί, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού.

Παρότι η κατανάλωση ωμών λαχανικών κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, η Regina μάς συμβουλεύει να προσαρμόζουμε τη διατροφή μας ανάλογα με τις εποχές. «Την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι πιο εύκολο να χωνέψουμε τις ωμές τροφές», τονίζει. «Όταν όμως έρθει το φθινόπωρο και ο χειμώνας, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη τις μαγειρεμένες τροφές. Είναι ευκολότερο να νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού όταν η τροφή είναι μαγειρεμένη. Το μαγείρεμα στον ατμό διατηρεί τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα διατηρεί τα υγρά τους που επίσης χρειάζεται ο οργανισμός μας».

Ήρθε λοιπόν η ώρα να βγάλετε τον ατμομάγειρα από το ντουλάπι, να επιλέξετε τα αγαπημένα σας λαχανικά και να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του υγιεινού αυτού τρόπου μαγειρέματος!