Πώς θα προστατευτείτε οικογενειακώς από τις ιώσεις του φθινοπώρου


Ευ Ζην
1/10/2019
Γιατί η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φθινόπωρο έχει «μπει» για τα καλά! Ο ήλιος δύει νωρίτερα, τα πεζοδρόμια έχουν «ντυθεί» στα καφετιά χρώματα των πεσμένων από τα δέντρα φύλλων και οι παγωμένοι freddo αντικαταστάθηκαν από ζεστές πρωινές κούπες καφέ. Τα παιδιά έχουν πλέον προσαρμοστεί στη ρουτίνα του σχολείου, εμείς στους «γρήγορους» ρυθμούς του γραφείου, ενώ τα ελαφριά καλοκαιρινά ρούχα ανέβηκαν στις πάνω ντουλάπες κάνοντας χώρο για τα πιο ζεστά και… χουχουλιάρικα. Μπορεί το φθινόπωρο να είναι η χρονική στιγμή που σηματοδοτεί την έναρξη ενός ακόμη απαιτητικού χειμώνα, παραμένει όμως μία εποχή με τις δικές της ιδιαίτερες ομορφιές. Ταυτόχρονα βέβαια εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους οι οποίοι, αν δεν προσέξουμε, απειλούν να μας βγάλουν απρόβλεπτα εκτός προγράμματος. Αυτό συμβαίνει γιατί μαζί με τα πρωτοβρόχια, κάνουν την εμφάνισή τους και οι καθιερωμένες πλέον ιώσεις του φθινοπώρου, όπως είναι η γρίπη, το κρυολόγημα και το συνάχι.

Ο υδράργυρος που μέρα με τη μέρα «πέφτει», ο πολύωρος συνωστισμός σε κλειστούς χώρους όπως η σχολική αίθουσα, καθώς και η έντονη υγρασία, δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες, όχι μόνο για την εξάπλωση των ιών, αλλά και για την εύκολη μετάδοσή τους από άτομο σε άτομο. Για να μην βρεθούμε λοιπόν… κρεβατωμένοι οικογενειακώς την πιο «γλυκιά» εποχή του χρόνου, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση μίας λοίμωξης. Ακριβώς γι’ αυτό, παρακάτω έχουμε καταγράψει μερικές συμβουλές που θα σας προφυλάξουν επαρκώς από τις εποχιακές ιώσεις.

Η μέγιστη προσοχή στην προσωπική υγιεινή

Το κομμάτι στο οποίο πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας, προστατεύοντας όχι μόνο τον οργανισμό μας αλλά και τους γύρω μας, είναι αυτό της προσωπικής υγιεινής και αυτό γιατί αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την πορεία της υγείας μας. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η συχνή χρήση αντισηπτικών σαπουνιών ειδικά σε χώρους όπως το σχολείο, το γραφείο και τα μέσα μεταφοράς, είναι το λιγότερο αναγκαία τη δεδομένη στιγμή. Επιπλέον, κινήσεις όπως η κάλυψη του στόματος με τον αγκώνα ή με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουμε, δεν υποδηλώνουν μόνο ευγένεια, αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στα άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε.

Πώς θα προστατευτείτε οικογενειακώς από τις ιώσεις του Φθινοπώρου

Τακτικός αερισμός κλειστών χώρων

Μία εξίσου σημαντική πρακτική για την αποφυγή των ιώσεων, είναι ο τακτικός αερισμός κλειστών χώρων. Μπορεί η χαμηλή θερμοκρασία να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ειδικά τις πρωινές ώρες, αρκούν όμως πέντε λεπτά με τα παράθυρα ανοιχτά για να «καθαρίσει» ο χώρος και κυρίως ο αέρας από τυχόν μικρόβια. Μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, αλλά κοινόχρηστα αντικείμενα και επιφάνειες, μπορούν να γίνουν επικίνδυνη εστία μικροβίων, οπότε καλό θα ήταν να καθαρίζονται συχνότερα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς όλα τα παραπάνω, για να καταλάβει γιατί οι μαθητές γίνονται συχνότερα φορείς των συγκεκριμένων ιώσεων.

Με τη διατροφή μας «σύμμαχο»

O σημαντικότερος ίσως σύμμαχος που διαθέτουμε στο «οπλοστάσιό» μας ενάντια των λοιμώξεων, είναι η διατροφή μας, αρκεί βέβαια να είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο ωφέλιμες και ισορροπημένες είναι οι διατροφικές μας συνήθειες, τόσο περισσότερο ενισχύεται και η άμυνα του οργανισμού μας. Φρούτα, λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά τα οποία συναντάμε στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς, τακτική ενυδάτωση που περιλαμβάνει εκτός από μπόλικο νερό, τσάι, αφεψήματα βοτάνων και φυσικούς χυμούς, είναι μόνο μερικές από τις τροφές που λειτουργούν προς όφελος της υγείας μας.

Πώς θα προστατευτείτε οικογενειακώς από τις ιώσεις του Φθινοπώρου

Αρκετή ξεκούραση

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που μπορεί σε βάθος χρόνου να «ρίξει» τις αντοχές του ανοσοποιητικού μας, είναι το γεγονός πως δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά παρά τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που καταλήγουμε να γινόμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι απέναντι στους ιούς και τις λοιμώξεις. Δεν είναι κακό, ούτε παράλογο να δώσουμε μία μέρα «ρεπό» στον οργανισμό μας, ειδικά εάν αισθανόμαστε κάποια δυσφορία. Είναι λάθος να φτάνουμε τις αντοχές μας στα «άκρα», θέτοντας σε κίνδυνο και την υγεία των ατόμων που μας περιβάλλουν. 

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως για τις συγκεκριμένες λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά δεν είναι η «λύση» όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας, είναι που στο τέλος θα φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα, δημιουργώντας χρόνο με το χρόνο ακόμη πιο «ανθεκτικά» μικρόβια.