Ο χρόνος σύμμαχος στην καραντίνα


Ευ Ζην
21/04/2020
Πώς να κάνουμε το χρόνο δυνατό σύμμαχο για τις μέρες της καραντίνας και τους εαυτούς μας μικρούς αρχιτέκτονες.

Φανταστείτε το χρόνο μας σαν έναν τεράστιο, αχανή χώρο. Αρχικά, αυτή η εικόνα μάς εμπνέει μια αίσθηση απίστευτης ελευθερίας. Φανταστείτε ότι για λίγες ώρες τρέχουμε ελεύθερα, φωνάζουμε για ν’ ακούσουμε την ηχώ μας, χορεύουμε, ξαπλώνουμε ανάσκελα στο πάτωμα σαν παιδιά, και ρουφάμε για λίγο το απέραντο αυτό αίσθημα ελευθερίας. Μετά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αρχίζουμε να βαριόμαστε μέσα σ’ αυτό το «άπειρο». Αρχίζουμε να αποζητάμε μια κουζίνα, ένα σαλόνι, ένα υπνοδωμάτιο, ένα γραφείο, μια αποθήκη. Έτσι, ξεκινάμε να χωρίζουμε αυτόν το χώρο, φτιάχνοντας δωμάτια, με διαφορετική λειτουργία για το καθένα, τα διακοσμούμε, κυκλοφορούμε από το ένα στο άλλο, αλλάζοντας και εμπλουτίζοντας τη ρουτίνα μας. Φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα σπίτι!

Ας πάρουμε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι, τώρα που είμαστε σε καραντίνα, να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα με το χρόνο μας. Ας χωρίσουμε τις ώρες της ημέρας μας σε μικρότερα κομμάτια, φτιάχνοντας ένα όμορφο χρονόσπιτο! Γιατί, όσο ελκυστικά κι αν είναι, στην αρχή της καραντίνας, ο καναπές, το κρεβάτι μας και η άσκοπη περιπλάνησή μας μέσα στο σπίτι, έρχεται η στιγμή που ζητάμε κάτι παραπάνω. Ας σχεδιάσουμε, λοιπόν, την ημέρα μας, με νησίδες χρόνου εργασίας, ξεκούρασης, φαγητού και μαγειρέματος, άσκησης, διαβάσματος, επικοινωνίας με τους αγαπημένους μας, καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενημέρωσης και παιχνιδιού. Βοηθός μας σε αυτό μπορεί να είναι και το διαδίκτυο, που μας παρέχει άπειρα ερεθίσματα και συνδέσμους για δραστηριότητες, από συνταγές και βιντεοκλήσεις με αγαπημένους, μέχρι περιπλανήσεις σε μουσεία και ταξιδιωτικούς προορισμούς. Όσο πιο καθαρά χτισμένοι είναι οι «χρονοχώροι» μας και όσο πιο άνετα και ομαλά κινούμαστε από τον έναν στον άλλον, τόσο πιο χαρούμενοι θα είμαστε.

Ας γίνουμε οι ίδιοι αρχιτέκτονες του χρόνου μας! Σκοπός είναι να κάνουμε το χρόνο μας ένα δυνατό σύμμαχο, χωρίζοντάς τον σε ωραίους και ευχάριστους χώρους δραστηριοτήτων που εμείς σχεδιάζουμε και επιλέγουμε, για τις μέρες που βρισκόμαστε σε καραντίνα.

 

Η Σοφία Χατζηδημητρίου (B.Sc. Psychology, Pg.Dip. & M.Clin.Sc. in Psychoanalytic Psychotherapy, Pg.Cer. in Group Analysis) είναι Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια με 20 χρόνια ενεργή επαγγελματική πορεία στον χώρο της Ψυχοθεραπείας και ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την Ψυχή, τις Σχέσεις, την Ψυχοθεραπεία, κ.ά.